page contents Книжен ъгъл: Винсънт Стенли от "Патагония" гостува в "Книги завинаги"
Предоставено от Blogger.

Винсънт Стенли от "Патагония" гостува в "Книги завинаги"

30.5.14

Издателят Манол Пейков, Винсънт Стенли, Георги Митов-Геми
в студиото на "Алма матер Класик ФМ". Снимка: Ники Антонов
Интервюто на Георги Митов-Геми ще чуете във вторник, 3 юни, от 17 часа на 88ФМ

В „Отговорната компания“ (Жанет 45) Ивон Шуинар, основател и собственик на “Патагония”, и Винсънт Стенли, съиздател на нейните „Хроники на отпечатъка“, използват своя четирийсетгодишен опит в „Патагония“ – и информацията за усилията на други компании – за да формулират елементите на отговорния бизнес в наши дни.

Представена на корицата на сп. „Форчън“ през 2007 година като „най-страхотната компания на планетата“, „Патагония“ си е спечелила слава заради своите нестандартни екологични практики и качествени дрехи. В “Отговорната компания” Шуинар и Стенли разказват как фирмата набира необходимата увереност – стъпка по стъпка, а понякога и връщайки се крачка назад – да работи все по-отговорно и да споделя откритията си с компании огромни като Wal-Mart и малки като хлебарницата на ъгъла.

„Отговорната компания“ показва на компаниите как да си проправят път през промените в икономическото море и да забавят очертаващия се екологичен банкрут. Нейният съвет е прост, но ефективен: намалете отпечатъка си върху околната среда (и неговата все по-нарастваща цена), произвеждайте законни продукти, които са трайни, опознайте своя бизнес и снабдителна верига в дълбочина, за да се възползвате от колкото може повече възможности през идващите години, и спечелете така ценното за една компания доверие, като се отнасяте с уважение към вашите работници, клиенти и общности.

За „Патагония“

„Патагония“ е компания за спортни стоки (основана през 1973 година от Ивон Шуинар и разположена във Вентура, Калифорния) с годишни продажби, възлизащи на 500 милиона долара. Нейната причина за съществуване: да създаде най-добрия продукт, да не причинява излишна вреда, да използва бизнеса си за насърчаване и прилагане на решения, отнасящи се до екологичната криза.

През последните 40 години „Патагония“ постоянно прави нестандартни и необичайни неща – прехвърля се изцяло на органичен памук за своите памучни дрехи, въвежда рециклирано (и рециклируемо) бельо и полар, и създава интерактивен уебсайт, Footprint Chronicles („Хроники на отпечатъка“), за да запознае клиентите си със социалното и екологично въздействие на продуктите на „Патагония“. Инициативата на компанията „Общи нишки“ преосмисля отношенията компания-клиент, за да помогне за намаляване на потреблението, да “изстиска” докрай всеки произведен продукт и да рециклира или смени приложението на онова, което вече не може да се използва.

За авторите

Ивон Шуинар е известен алпинист, основател и съсобственик на “Патагония”, Инк., Освен това е съосновател (заедно с Крег Матюс) на “Един процент за планетата”, съюз на производители, които даряват поне един процент от годишната си печалба за екологични каузи. Запален сърфист и рибар, както и катерач, той живее във Вентура, Калифорния, и в Мус, Уайоминг, с жена си Малинда.

Винсънт Стенли, племенникът на Шуинар, работи в “Патагония” с прекъсвания от учредяването на компанията през 1973 година, и в продължение на много години е вицепрезидент на отдела за продажби на едро. Помага за създаването на “Футпринт Кроникълс”, на инициативата “Общи нишки” и на книгите на “Патагония”. Живее със съпругата си, писателката Нора Галахър, в Санта Барбара, Калифорния.