page contents Книжен ъгъл: Михаил Сергеевич Горбачов - критичен поглед към човека и политика
Предоставено от Blogger.

Михаил Сергеевич Горбачов - критичен поглед към човека и политика

31.5.14

„Ентусиаст“ публикува биографията „Горбачов. Човек и власт“ от известния унгарски писател, историк и дисидент Дьорд Далош

Тази книга разказва за драмата на един човек, който се сблъсква с последствията от своите действия. И докато в чужбина се е превърнал почти в икона, то в родината си Горбачов губи все повече престиж и власт, което води до пуча и провала му през декември 1991 г.

Проучването на мотивите на Горбачов и неговото място в историята остава важна задача на много изследвания. Много публикации са посветени на политика Михаил Горбачов, на решаващия му принос за прекратяването на Студената война и на последиците от редица последвали значими исторически събития. Дьорд Далош добавя нов акцент към тези публикации. Авторът прави и някои сензационни разкрития като например, че Горбачов дава много по-рано свободата на ГДР сама да избере пътя си, отколкото това е известно.

"Присъстващите слушат възмутения глас на Горбачов, идващ от другата страна на линията: Поради каква причина? Защо не ме предупредихте? Защо взехте това решение без мен? И въпреки че той продължава обидено да поставя тези въпроси пред всички подписали, вече трябва да е наясно за едно: и актът на основаването на Общността на независимите държави служи на целта създаване на „субект на международното право“, създаване на постсъветска федерация, която иска окончателно да го избута от играта, него, Михаил Сергеевич Горбачов.“

Разпадането на Съветския съюз и радикалната промяна на местната политическа система също са свързани с дейността на Горбачов, който първоначално иска само да реформира икономиката и институциите.

Роден в семейство на селяни, Михаил Горбачов се превръща в държавника, чиято роля от края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ в. оставя най-трайни следи в световните събития. Неговата политика на перестройка, гласност и ново мислене води до напрежение сред суперсилите, до ликвидирането на ракетите със среден обсег в Европа и – макар не това да е намерението му – до края на диктаторските режими в бившия Източен блок.

Книгата е построена на систематичен хронологичен принцип и описва как съветският лидер се справя с вътрешнополитическите проблеми на страната си, как се отнася към икономическия упадък на СССР, каква е реакцията му след аварията в Чернобил. Авторът се спира и върху активната му външна политика. Много хора си спомнят с добро за Горбачов, а също и за Елцин.

Но какво всъщност се случва в краткото време на предаването на властта от единия на другия? Кои са скритите причини, довели влиятелните кръгове до бунт срещу Горбачов? Как една велика сила се разлага под натиска на вътрешни противоборства? Как може да лавира Горбачов между различните фронтове, показват записите на телефонния му разговор с Джордж Буш-старши.

Дьорд Далош предлага своя критичен поглед върху човека и политика Горбачов и придава завършен облик на съветския лидер, както и ясна представа за същността на една от най-влиятелните политически фигури на ХХ век. Въпреки че се обръща към исторически факти от близкото минало, книгата звучи много актуално днес, защото най-добрият урок в политиката е да помниш и да се обръщаш към това, което е останало в историята.

За Дьорд Далош

Дьорд Далош е роден на 23 септември 1943 г. в Будапеща. Той е писател, журналист и историк. През Втората световна война баща му е изпратен в концлагер, поради еврейския си произход, и през 1945 г. умира. Дьорд следва история в университета „Ломоносов“ в Москва от 1962 - 1967 г. През 1968 г. е обвинен в „маоистка дейност“ и получава условна присъда за седем месеца затвор, както и забрана да публикува. В този период той работи като преводач. През 1977 г. Далош е сред основателите на опозиционното движение срещу комунистическия режим в Унгария. През 1988 - 89 г. той е съиздател на опозиционния източногермански вестник „Източен кръст“.

В периода 1995 – 1999 г. Далош е директор на Унгарския културен институт в Берлин. От 2009 г. е член на Международния съвет на Австрийската цивилна служба в чужбина. От 1987 до 1995 г. живее във Виена, а от 1995 г. живее в Берлин, където работи като издател и редактор. През 2010 г. получава наградата на Лайпцигския панаир на книгата за европейско разбирателство. Негови книги са преведени в Англия, Франция, Дания, Швеция, Япония, Турция, Португалия, Русия, Австралия, Израел, САЩ и Холандия.