page contents Книжен ъгъл: Хорхе Букай и пържените картофки
Предоставено от Blogger.

Хорхе Букай и пържените картофки

3.6.14

Б. р. - На 9 юни в България пристигат световноизвестният аржентински писател Хорхе Букай и синът му – Демиан Букай. Двамата гостуват в страната за премиерите на новите им книги: „20 стъпки напред“ и „Погледни отново“. Хорхе идва у нас за среща с почитателите си за четвърти път, което е безпрецедентен случай. Няколко дни преди посещението на големия приятел на българите, издателите от „Хермес“ споделят истории с Хорхе, които не са ставали публично достояние. В тях ще се срещнете с познатия и непознатия Хорхе.

Ето и една история с Хорхе Букай часове преди да посети операта „Набуко“ на Античния театър в Пловдив през 2011 г.

Един час преди представлението Хорхе Букай и част от екипа на „Хермес“ отседнахме в заведение в подножието на Стария град. Една колежка си поръча пържени картофки. Минаха 20 минути, мина половин час, но картофките така и не пристигаха. Засрамено, момчето, което ни обслужваше, се сети за тях и обеща скоро да ги донесе. В крайна сметка, след 40-минутно чакане, картофките бяха сервирани. Когато наближи моментът за представлението и тръгнахме към театъра, сервитьорът ни спря и се обърна с въпрос към Букай:
- Извинявам се, ще може ли да ми дадете един автограф за моята приятелка?
А Букай го погледна леко изпитателно и му отвърна:
- Чакай да помисля! Имаш ли 40 минути да ме изчакаш?
Всички наоколо се спогледахме и в следващия момент видяхме онази характерна лека усмивка на лицето на Букай, който каза:
- Няма проблеми! Разбира се, че ще ти дам автограф за нея. Надявам се да не я караш да чака като нас!

Александра Николова