page contents Книжен ъгъл: Тоска Ментен, мумията Думи и Златният скарабей
Предоставено от Blogger.

Тоска Ментен, мумията Думи и Златният скарабей

24.6.14

Представи си: казваш се Гоотс Гутс, напълно нормално дете си, и живееш заедно с баща си Клаас в най-скучното място на света - Полдердам, никому неизвсестно село, където всеки ден се случва едно и също. Докато един ден влизаш в спалнята си, помирисваш нещо мръсно, оглеждаш се наоколо и намираш нещо, което ще промени света ти. В леглото ти има нещо. Или някой? Прилича точно на „нещото” от плаката в класната ти стая. Мумия. В леглото имаше една истинска, жива мумия. Гълташ си езика от уплаха, поклащаш глава, затваряш очи, броиш до десет и когато ги отвориш тя би трябвало да е изчезнала. Но само си представи, че мумията си е все още там след като си броил и си отворил очи на „десет”.... също и на „двадесет”. Е, какво правиш тогава?!

Думи (съкратено от истинското име на мумията) скоро става част от всекидневния живот в училище и у дома. Но това, разбира се, е свързано с много недоразумения, комични и глупави ситуации, невъзможни обърквания и проблеми!

Преди четири хиляди години в Египет умира момче с дългото и трудно име Дарвиш Ур-Атум Мсамаки Минкабх Ишак-Ебони. Тъй като е син на фараона, тялото му е балсамирано и увито в лен. С него като амулет е и златния бръмбар скарабей на Mукатагара, за да го защитава в пътя му към небестното царство. Хиляди години по-късно по време на транспортирането на три скъпоценни саркофага в Холандия, удар от мълния, паднала точно върху скарабея, съживява малката мумия.

Естествено Гоос и Клаас първоначално са парализирани от ужас, но след това те решават да помогнат на мумията и да й позволят тя да бъде част от семейството, но в тайна, за да се защити мумията от научни експерименти. Животът се променя напълно. Гоос и Думи (съкратено от истинското му име ) стават най-добри приятели. Няколко седмици по-късно Дъми отива с него на училище, като се преструва, че е далечен братовчед от Египет, но изглежда така заради множество изгаряния от пожар. Но не всеки е щастлив с този зловещ странник сред тях .

Един ужасен ден златният скарабей на Думи изчезва. Без него Думи се разболява и започва да гасне. Сега Гоос трябва да направи всичко възможно, за да открие най-мощния амулет, така че Думи не трябва да се изправи пред смъртта за втори път. Кой би могъл да открадне скарабея ?

На моменти изключително смеша, но на места и тъжна, пълна с глупави ситуации и невъзможни обърквания, историята е написана вълнуващо и градяща напрежение. Какво ще стане накрая с Думи, дали ще може да бъде спасен?

„Мумията Думи и златният скарабей” е първата част от поредица от 5 книги.

• През 2010 г. книгата "Мумията Думи и златният скарабей" е отличена с престижната международна 
награда за детска литература „Белият Гарван” (White Raven) в Мюнхен;
• през 2011 г. - първа награда в Детското и Младежко жури Фландрия (Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen);
• печели Перото на Сената (Pluim van de Senaat) на Холандското Детско жюри;
• над 100.000 екземпляра продадени;
• книгата е преведена в Германия, Франция, Полша, Турция, Италия (two-book deal), Китай (two-book deal), Австралия и Литва;
• правата на книгата за филм са продадени на продуцента Пол Воортхаузен (PV Pictures);
• книгата интегрира многообразие от теми като приятелство, толерантност (към това да си различен), среща с други култури, история и география. Марникс Ацадемия в Ютрехт, а в последствие и други университети, препоръчват на своите студенти последна година Детска педагогика (за начално училище) именно тази книга като един от методите в бъдещата им практика за осъществяване на здрава връзка между учител и ученик;
• септември 2013 излиза петата част от поредицата Мумията Дъми - "Мумията Дъми и танцът на кобрата".

Тоска Ментен (1961)

Тоска Ментен завършва Художествена академия и 13 години преподава рисуване и история на изкуството на деца над 10 години. От 2003 г. се занимава само с писане. До сега са издадени повече от двадесет книги от нея. Те основно са предназначени за деца на възраст 7-11г., но са не по-малко забавни и за възрастни. Фантазия и чувство за хумор са основните "оръжия" на Тоска Ментен. Нейните истории са пълни с комични герои, глупави ситуации и невъзможни обърквания, което ги прави гарантирано смешни.