page contents Книжен ъгъл: Deja Book представя: 13 забавни истории на Деян Копчев
Предоставено от Blogger.

Deja Book представя: 13 забавни истории на Деян Копчев

3.6.14

Чуйте днес, 3 юни, след 17 часа на 88ФМ в Книги завинаги интервю с автора

„Лятна детективска история с таралеж“ на Деян Копчев е дебют на младия колумнист, сценарист и журналист, който дава заявка да бъде хумористичното откритие на годината, а свежите илюстрации на Мария Недялкова обогатяват с допълнителен чар разказите в сборника.

Едно симпатично момче от години се подвизава из редакциите и студията, пуска тук разказ, там фейлетон, другаде написва сценарий, разсмива с лекота околните – както с чара, така и писателския си талант.
Очакването за първата му книга най-сетне приключи – дебютният сборник на Деян Копчев „Лятна детективска история с таралеж“ е вече по книжарниците, а авторът твърди (и няма как да бъде опроверган с мирни средства), че е подбрал сред най-доброто, което е писал досега.

Точно 13 забавни истории фигурират в изданието, но няма да затъваме във фатализми – вместо това ще препоръчаме консумацията им да бъде придружена с добро настроение, морски бриз и разхладителни напитки по избор. Прозата на Копчев е лека като слънчевите зайчета, които пробягват по вълните – за разлика от тях обаче оставя нематериален спомен за среща с автор, който тепърва ще гради солидна репутация на хуморист.

В разказите от „Лятна детективска история с таралеж“ оригиналните идеи и смелите (понякога направо нагли) сюжетни решения допълват лекия и четивен стил на автора. Доверете му се и ще научите защо безпаричен детектив дири немъртви по Черноморието (и какво общо има таралежът с цялото нещо), как протича влюбването при сценарист на филми за възрастни, колко време може да бъде изтърпян писател без доходи, кои са гениите по квантова физика и как разхождат кучетата си в парка, защо едно грозно момче обожава да се снима и как това ще го доведе до щастието, колко точно красота може да компенсира глупостта и други разведряващи истории, взети от живота и превърнати в чудесна литература. Разбира се, при наличие на рекламация ще организираме публично поливане с катран и овъргаляне в перушина на лицето Деян, той е готов да поеме този риск.

Копчев е роден в София през 1983 г., завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Публикувал е разкази, пътеписи и статии в „Литературен вестник“, „Стършел“, „Сега“, „24 часа“ и др. Сценарист е на хумористични предавания в Българското национално радио, писал е скечове за „Комиците“ и др.

Мария Недялкова, автор на корицата и на илюстрациите, не е случаен избор за художественото оформление; завършила е Националната художествена академия, след това е специализирала графичен дизайн и илюстрация в Болоня, работила е по американски и италиански издания, а през 2010 г. организира самостоятелна изложба в галерия „Арканами“ в Тоскана. От 2011 г. работи като freelance илюстратор и графичен дизайнер за различни автори, рекламни агенции и издателски къщи.

„Лятна детективска история с таралеж“ излиза с медийната подкрепа на сайта „Аз чета“ и е четвъртата книга на новото българско издателство „Deja Book“.