page contents Книжен ъгъл: „Бретонски афери“ - първа среща с комисар Дюпен и тайнствения Жан-Люк Баналек
Предоставено от Blogger.

„Бретонски афери“ - първа среща с комисар Дюпен и тайнствения Жан-Люк Баналек

15.7.14

В една гореща юлска утрин в живописния Понт-Авен, вековно средище на големи художници като Гоген и Бернар, лятната бретонска идилия е прекъсната от брутално убийство. Собственикът на най-известния местен хотел „Централ“ Пиер-Луи Пенек е убит по особено жесток начин. Кой иска да убие 91-годишен старец, уважаван местен меценат, и защо? Какво се е случило през последните дни от живота му?

Случая поема комисар Дюпен, преместен от Париж в бретонската провинция, в туристическия град Конкарно, наричан от местните „синият град“.

Комисарят е особняк – не може да живее без кофеин, затова изпива големи количества кафе всекидневно; обича пингвините, своенравен е и има своите методи за разследване; той не се нуждае от компютри и съвременна техника, стигат му само разходката край брега и чистият океански въздух, за да размишлява пълноценно. Но въпреки това,  притежава всичко необходимо, за да разреши и този заплетен случай.

Следите на престъплението го отвеждат до изключително ценна картина на Гоген и до разобличаване на една голяма семейна трагедия. Едва навлязъл в дълбините на разследването, комисарят се натъква на нов труп, открит на брега. Жорж Дюпен осъзнава, че случаят му е добил неподозирани размери. И докато общественият натиск се засилва, а капризните жители на Понт-Авен продължават да мълчат, Дюпен затъва в бретонските афери и се натъква на следите на грандиозна тайна.

Романът е „Бретонски афери“ („Ентусиаст“), авторът се крие зад псевдонима Жан-Люк Баналек и е представен като роден през 1967 г. в Брест. Баща му е от Бретан, а майка му – от Рейнската област. Работи в Германия и Финистер, Франция и живее в двете държави със семейството си. Смята се, че всъщност това е Йорг Бонг, известен немски издател и критик.

„Бретонски афери“ е дебютният му роман. Следват „Бретонски прибой“ и „Бретонско злато“. Наричат главния му герой комисар Дюпен наследник на Мегре и Поаро, а от трилогията са продадени над 1 милион екземпляра.  Успехът на поредицата е толкова голям, че бързо я отвеждат към киноиндустията в Германия, където в момента се снима филм по историята.

Романът съвсем не се причислява към традиционните екшън четива, в които преобладават насилието и кървавите сцени. Освен че притежава всичко, от което се нуждае криминалният жанр, той е изпълнен и с голяма доза хумор и настроение.

Авторът така живописно пресъздава автентичната атмосфера на Бретан, че читателите могат да добият реална представа за културата и традициите на местността. Заплетени случаи, неочаквани обрати, напрегнати развръзки, скъперничество и алчност, любов и неприязън, интриги, тайни - в този роман има от всичко.