page contents Книжен ъгъл: Вангó - май се задава нов любим герой
Предоставено от Blogger.

Вангó - май се задава нов любим герой

15.7.14

Йоана Ванчева
ЕМАС


Преследване с цепелин през Европа и през историята в първата книга от поредицата

Четирийсет  млади мъже лежат по очи на калдъръмения площад пред „Нотр Дам” в очакване да бъдат ръкоположени за проповедници от кардинала, заобиколени от хиляди зяпачи. Група полицаи, начело с комисар Булар, си проправят път през тълпата, търсейки едно 19-годишно момче:

И ето, един от тях се надигна. Не беше особено едър. Расото му, напоено с вода, тежеше. Мокрото му лице блестеше. Завъртя се около себе си сред останалите тела, които не помръдваха. От всички страни от редиците излязоха цивилни агенти и пристъпиха към него. Момъкът сключи ръце като за молитва, после ги отпусна надолу. В погледа му се отразяваха всички облаци в небето.
Комисарят извика:
- Вангó Романо?
Момъкът сведе глава.


Така започва книгата на Тимоте дьо Фомбел „Вангó: Между небето и земята”, излязла за пръв път през 2010 г. във Франция.
Отгледан само от бавачката, известна просто като „Мадмоазел”, Вангó няма понятие кой е и откъде идва. Годината на действието е 1934, а Вангó е несправедливо смятан за главен заподозрян в убийството на свещеник.

След сблъсъка пред „Нотр Дам” успява да се спаси на борда на минаващия над Париж Цепелин, който ще отведе беглеца до небесата на Германия и отвъд. Докато историята на мистериозния Вангó се разплита и се пресича със заобикалящите го герои, действието прескача към 1918 година на Еолийските острови до Сицилия, където местните откриват него и Мадмоазел на брега, изхвърлени от вълните след корабокрушение.

След това преминава в 1925 година и тайнствения остров Аркудах, а после и в 1929-а – Вангó попада на Граф Цепелин по време на Околосветското пътешествие и среща млада шотландка, наследница на богат род, която никога няма да може да забрави… и най-сетне, ще се върне към 30-е години, когато Вангó си дава сметка, че параноята, следвала го цял живот, че някой го следи или контролира, вероятно се основава на плашещата реалност.

Преди да се заеме с писането на книги за деца, Тимоте дьо Фомбел е бил драматург. През 2006 година издава дебютния си роман, първата част от поредицата „Тоби Лолнес”, и с него жъне огромни успехи. Книгите за Тоби са преведени на 29 езика, печелят точно 20 награди и първата е в процес на филмиране.

С новата си поредица, „Вангó”, Дьо Фомбел отново доказва майсторството си – дава ни възможност да се потопим в спиращо дъха действие, примесено с международен шпионаж, мистериозно убийство, подправено с бележити личности и моменти от историята, а освен това ни среща с един от най-фантастично притегателните главни герои. Книгата е удостоена с Наградата на Германия за детско-юношеска литература.