page contents Книжен ъгъл: „Дяволът в нас“ - шедьовърът на Сабахаттин Али в нов превод
Предоставено от Blogger.

„Дяволът в нас“ - шедьовърът на Сабахаттин Али в нов превод

1.7.14

Йоана Ванчева
ЕМАС


През 1948 г. е убит при опит за бягство в България Сабахаттин Али, един от най-големите писатели на съвременна Туция, родоначалникът на модерната турска литература. Роденият в Егри дере, днес Ардино, велик творец загива само на 41 години след многократни арести заради политически убеждения, след уволнения и присъди, оставяйки зад гърба си едно неголямо, но основополагащо творчество, творчество с цената на безценен елмаз. Сабахаттин Али става жертва на първото политическо убийство в модерна Турция, лишило я от един от най-големите й автори.
    
Романът „Дяволът в нас“, издаден от Емас в новия превод на Зоя Димитрова, е най-известното произведение на Сабахаттин Али - едно обяснение в любов към вечния град Истанбул с неговата история и атмосфера и същевременно безпощадна картина на падението на нравите в младата република. Зле разбраната свобода е обърнала света на ценностите с краката нагоре. В кръчми и кафенета, в кина и танцови зали, по улици и по  пазари се сблъскват лукс и нищета, пропаднали и новозабогатели.

 В този вибриращ от живот град Йомер вижда край Босфора Маджиде и светкавица просича цялото му съзнание: откъде познава това пораснало вече момиче. Маджиде избягва от къщи  и - изгаряйки всички мостове зад гърба си, пренебрегвайки моралните норми на епохата - се пренася в квартирата на младия мъж. Студентът по философия и студентката по математика живеят в своя собствен блажен свят, недосегаеми за времето и за околните.

Но в душата на Йомер се надигат дяволите: съмнения, несигурност, съблазни. Объркани интелектуалци от истанбулските кафенета го повличат по опасни пътища. Ще издържи ли любовта на младата жена на дългите нощи, прекарани в чакане...
     
Една любовна история, предизвикала с излизането си буря в турското общество и особено в редиците на националистите. Двама млади, част от неспокойното поколение на новата република, намират своето щастие и отново го загубват. Но не заради околните, а заради Дявола, вселил се в душата.