page contents Книжен ъгъл: „Британия Роуд 22“ или трудният път към дома
Предоставено от Blogger.

„Британия Роуд 22“ или трудният път към дома

1.7.14

„Ентусиаст“ представя бестселърa  на  Аманда Ходжкинсън

С „Британия Роуд 22“ авторката ни отвежда в интимния свят на едно семейство, за да ни разкаже трогателна история за това какво следва след оцеляването. Колко дълъг и труден може да бъде пътят към дома, преминал през изпитанията на войната, колко силни са любовта и чувството на привързаност, каква е цената да съхраниш себе си и близките си, как миналото предначертава бъдещето, и как съдбата може да преобърне животи, изправяйки хората пред неочаквани обстоятелства. Това са само част от темите, разгледани в романа.

Историята проследява житейския път на Силвана, Януш и техния малък син Аурек, които отчаяно се опитват да бъдат отново заедно и да създадат дом, въпреки последиците от Втората световна война.
Силвана и Януш са женени от няколко месеца, когато войната ги разделя. Силвана и Аурек са принудени да се крият в горите около Варшава и стават свидетели на германската жестокост. Междувременно Януш, единственият оцелял от своята рота, бяга във Франция, където се влюбва в местно момиче. Въпреки силната си любов към нея, веднага след края на войната той се опитва да открие жена си и сина си. След много премеждия ги намира в бежански лагер и заедно отпътуват за Англия, където се опитват да поставят ново начало и да се отърват от спомена за миналото.

Символиката в заглавието се дължи на желанието на авторката да опише един типичен английски дом с адрес, който се среща в почти всеки английски град. Януш иска всичко, което този адрес предлага - нов живот, нова страна, ново начало, дом. Със своята невероятно описателна проза, в която се редуват три гледни точки на трима отчаяни герои, Ходжкинсън въвежда читателите в разтърсваща история за оцеляване и изкупление. Посланието на романа не се изчерпва само с разглеждането на частния случай - на една семейна трагедия - то ги надхвърля, за да се превърне в открито заклеймяване на войната по света и да се противопостави на краткотрайната историческа памет на човечеството.

Идеята за сюжета на книгата се ражда спонтанно. Аманда Ходжкинсън чува по радиото разказа на жена за премеждията, през които е преминала със семейството си в годините на войната. Темата я вълнува отдавна, но точно това е моментът, в който образът на Силвана изниква в съзнанието на авторката. Но за написването на книгата са необходими и много проучвания, за да отрази достоверно времето, в което се развива действието е нея. Ходжкинсън използва за източници на информация много исторически книги за Втората световна война, както и разкази на полски емигранти и на известни полски писатели.

Дебютният роман на Аманда Ходжкинсън жъне сериозни успехи и още при появата си е отличен с редица престижни литературни награди. Преведена на над петнадесет езика, книгата бързо се превръща в международен бестселър и се нарежда сред най-продаваните заглавия в Англия,  Холандия, Италия, Франция, САЩ и други. През 2011 г. е в класациите на най-добрите романи на „Waterstones“ и в топ 10 на книгите с най-добра историческа проза в „The Library Journal of America“. Избран за роман №1 от „Oprah Magazine“, „Британия Роуд 22” e сред най-добрите книги на „Амазон“ за 2011 г.

За Аманда Ходжкинсън

Аманда Ходжкинсън е родена в Бърнам-он-Сий, Англия. Тя получава магистърска степен по Творческо писане от Университета на Източна Англия. Понастоящем авторката живее със семейството си в Югозападна Франция. „Британия Роуд 22“ е първият ѝ роман, който бързо се превръща в международен бестселър. Втората ѝ книга „Spilt Milk“ също се радва на голям читателски интерес. В момента Аманда Ходжкинсън работи по третия си роман.