page contents Книжен ъгъл: Еркюл Поаро възкръсва на грандиозна премиера
Предоставено от Blogger.

Еркюл Поаро възкръсва на грандиозна премиера

10.9.14

Софи Хана с Матю Причард, внук на Агата Кристи.
Дейвид Сушей отново в ролята на Поаро.
„Ера“ ще издаде у нас новия роман, написан от Софи Хана 

След близо четиридесет години отсъствие, най-добрият детектив на всички времена прави своето грандиозно завръщане. Еркюл Поаро се впуска в разплитането на мистериозна загадка, развиваща се в Лондон през 1920 година.

Диаболично-хитрият пъзел, излязъл изпод перото на Софи Хана, със сигурност ще впечатли както почитателите на Агата Кристи, така и читателите, които не са имали удоволствието да се запознаят с историите й.

Тъй като това е първата история за белгийския детектив, написана от друг автор и подкрепена изцяло от наследниците на Кристи, от Harper Collins се постараха да превърнат представянето в литературното събитие на сезона.

Самия Еркюл Поаро се появи на премиерата на Monogram murders (Убийства с инициали) в хотел „Риц“, който за вечерта на 8 септември 2014 година се беше превърнал в хотел „Блоксъм“, мястото, където се разиграва действието на романа.

Интерактивната театрална група RIFT потопи гостите на събитието в атмосферата на историята, придърпвайки ги в стаята, където бе намерен трупът. Друга част от актьорите пък обслужваха ролетната маса и сервираха напитките, а накрая и самият Еркюл Поаро (Дейвид Сушей) се появи за да разплете случая.

Възстановката на измисления хотел „Блоксъм“ е част от масираната маркетингова кампания на книгата. Уебсайт на хотела разкри мрачната му история, а издателят, с помощта на сайтовете Trivago и Secret Escapes разпространи измислени ревюта за престоя в хотела.

Внукът на Агата Кристи, Матю Причард, казва: „Агата Кристи би била поласкана при мисълта, че толкова много хора по света се радват на новата история с Поаро и съм убеден, че всеки, който прочете романа на Софи Хана ще се сети за гениални персонаж, създаден от баба ми.

Авторката Софи Хана коментира: „ Говорейки от позицията на огромен фен на Агата Кристи, за мен да се върна към всичките ѝ невероятни романи и да създам собствена мистерия с Поаро бе невероятно преживяване. Не мога да ви опиша, колко се вълнувам да съм част от тази история.“

Софи Хана е родена в Манчестър, но живее в Кеймбридж със съпруга си и двете си деца. Била е студентка по изобразителни изкуства в колежа Тринити, Кеймбридж между 1999 и 2001 година. Била е и младши изследовател в колежа Уолфсън, Оксфорд преди да се отдаде изцяло на писателска кариера.

Макар че Софи Хана е написала множество поеми и детски книжки, тя е най-известна с осемте си криминални романа – някои от които са адаптирани за телевизията. Романът от 2008 The Point of Rescue се превърна в драма от две части, Case Sensitive, която се излъчи от ITV. Романът Kind of Cruel е номиниран за националната награда за криминален трилър на Specsavers за 2013 година.

В България „Убийства с инициали“ ще излезе през октомври с логото на издателство „Ера“.