page contents Книжен ъгъл: Лари Уингет: Трябва да имаш яки топки. Между ушите
Предоставено от Blogger.

Лари Уингет: Трябва да имаш яки топки. Между ушите

11.9.14

Превърнали сме се в нация от мрънкала и мислители

Kак да спрем да бъдем жертви и да поемем отново контрола върху живота, бизнеса и здравия си разум – отговор на този въпрос дава Питбула на личностното развитие Лари Уингет в новата си книга „Трябва да имаш яки топки” (Кръгозор). В нея той критикува нагласата постоянно да се чувстваш като жертва и прави на пух и прах движението за самопомощ и политическата коректност. Това не е книга за чувствителни хора, тъй като Лари ви предизвиква да разтърсите перушината си и да се вгледате по-дълбоко в своите убеждения и действия. Той изисква от вас „да си отгледате топки” – да се научите как да отстоявате себе си и това, в което вярвате.

Как може да стане това, Лари? Защо написа тази книга и избра заглавие, което със сигурност ще се стори предизвикателно и обидно на някои хора?

Всичките ми заглавия обиждат някого, такава е и идеята ми. Пиша хубави книги, но заглавията ми направо са страхотни! Заглавията на книгите ми ви карат да се замислите. Карат ви да искате да научите повече. Те привличат вниманието на хората. Затова ги използвам. Искам хората да бъдат предизвикани и да се замислят. А и трябва да им привлечеш вниманието, ако искаш да купят книгата ти. Ще го кажа още веднъж, ясно: „да имаш топки” не е израз, свързан с това между краката ви, а с това, което се случва между ушите ви – и не само на мъжете.
Става дума за отношение, а не за анатомия.
Написах тази книга, защото сме се превърнали в нация от мрънкала и мислители, които отказват да поемат отговорност за действията си и които постоянно искат някой друг да се погрижи за нас и да дойде да ни спаси, когато сгрешим. Малцина знаят в какво вярват или защо вярват в него. Още по-малко са хората, които отстояват убежденията си, когато са подложени на натиск, от страх да не обидят някого или те самите да не бъдат обидени. Това трябва да спре.

Как се стигна дотук?

Не си мислете нещо друго, ние сами позволихме това да се случи. Станахме изнежени и мрънкащи и никой не ни държи сметка. Помнете: хората правят каквото си искат, ако знаят, че ще им се размине. Такава е човешката природа. А ние позволихме прекалено много неща да им се разминават. Добавете към това манталитета „ти си специален”, с който родителите лиготят децата си, чифтосайте го с политическата коректност и след това съберете всичко това с правителство, което е повече от доволно да казва, че се грижи за хората, защото по този начин увеличава тяхната зависимост, и като резултат получаваме ето това: каша!

Как се изразява този проблем във всекидневието ни?

Всяка дейност от бизнеса се извършва от лоши служители, които в крайна сметка прогонват клиентите, и от техните мениджъри, които не ги уволняват от страх да не бъдат съдени. Мениджърите трябва да имат топки да го направят.
Малки деца отвръщат грубо на родителите си и показват пълно неуважение без страх, че ще бъдат наказани. Родителите трябва да имат топки да го направят.
Избираме политици – и ги преизбираме отново и отново, и отново - които са съдени за измами или дори за по-лоши неща, и после се чудим защо правителството ни е истинско бедствие. Гласоподавателите трябва да имат топки.
Седим в киносалоните и слушаме хора как говорят по мобилните си телефони и съсипват филма, за който сме си платили, и не им казваме да си затворят устите. Нужни са ни топки!
Трябва да имаме топки в личния си живот, по отношение на бизнеса и парите си, в семейството си, в обществото. Трябват ни хора, които са готови да отстояват позициите си, себе си и другите, и които са възпитани в честност и почтеност и правят това, което е редно.

Как да си „отгледаме” топки?

Предлагам дузина начина за това в книгата „Трябва да имаш яки топки”. Tя е тактически издържана, като наръчник за отглеждане на топки. Но ето няколко първоначални съвета:

- Спри да мрънкаш. Първо, никой не се интересува от проблемите ти. Хората просто се радват, че ти имаш проблеми, а не те. Ако ти не желаеш сам да разрешиш проблема си, направи услуга и на себе си,  и на другите и си затвори устата! Освен това оплакването те поставя в ролята на жертва, което води до още проблеми.

- Направи си планове.  Плановете имат могъща сила. Да живееш живота си както дойде, е точно това, което правят жертвите. Хората с план имат контрол над събитията. Планирай парите си – чрез бюджет, планирай живота си, кариерата си, дори забавленията през уикенда.

- Знай в какво вярваш.  Бъди наясно кои принципи са определящи за теб и с кои никога не би направил компромис. Отстоявай ги. Изправи се срещу другите, когато нападат твоите принципи.

Какви са ползите от това да имаш топки?

Куражът, увереността и личното удовлетворение са само някои от тях. С тези неща идват и успехът, гордостта, уважението и много други. Да развиете мисленето „да имаш топки”, е най-доброто нещо, което може да направите за себе си. Да, ще бъдете нападани и наричани как ли не, защото заемате позиция, но ще изпитате чувство на гордост, каквото преди не сте усещали. И ще видите резултати, каквито никога преди не сте имали. Настъпил е мигът да ъпдейтваме и персонализираме прочутия цитат  от  Вергилиевата „Енеида“  –  „Съдбата  обича смелите!“.

Източник: Hayzlett.com