page contents Книжен ъгъл: Как да спрем икономическия растеж
Предоставено от Blogger.

Как да спрем икономическия растеж

15.9.14

Петко Тодоров

Задачата роди на запад политически движения

„БДА е дотация, изплащана по равно на всеки човек, от раждането до смъртта, за да му гарантира прилично жизнено равнище, без връзка с упражняването на наемен труд”, обясняват Венсан Лиеже, Стефан Мадлен, Кристоф Онде и Ан-Изабел Вейо в „Проект за свиване на растежа. Манифест за безусловна дотация за автономия (БДА)” (изд. „Сиела”).

Другият задължителен стълб е „максимално приемлив доход”. Той трябва да е в съотношение 4:1 спрямо БДА. В Западна Европа расте движението за свиване на растежа, във Франция вече има партия с такова заглавие. Говорим за икономическия растеж.

По-ляво от нашенските възприятия за лява политика. Идеологията за свиване на растежа е антикапиталистическа, претендира за нова хуманизация и пренастройване на мисловните нагласи.

Беглият дори прочит на Манифеста казва: Нищо непознато. За българския слух е екзотика. На нас ни предстои възторгът от обуржоазяването, спомнете си манифестациите на образованите и красивите по жълтите павета от миналото лято, и чак някъде в бъдеще движения против рекламната агресия. Има и такива в Западна Европа. Антикапиталистически.

Глезотии? Не. Защото и нашенската мъгла „политическа коректност” не успява да скрие зад мантрите „приспособяване към пазарите”, „да станем по-конкурентноспособни”, „да приемем необходимите реформи” лакомията, наречена „приватизация” и социалните болести, а лозунгът „свобода” – избора на редовия гражданин на измежду 2-3 марки в супермаркета.

БДА решава тотално „зелените” проблеми, ликвидира неравенството, безработицата, изплащането на пенсии и т.н. Удивителното в Манифеста е убедителността и рационалността. То е силно по-друг начин на мислене, друга социална логика. Което му е основният проблем.

Махатма Ганди го казал човешки: „Да живеем просто, за да могат другите просто да живеят”. Но няма как да подминем и безмилостното му: „Има достатъчно от всичко за задоволяване нуждите на човека, но недостатъчно за утоляване на алчността му”. Всички цитати са от Манифеста.