page contents Книжен ъгъл: Феноменът скандинавско четене и биографията на Туве Янсон
Предоставено от Blogger.

Феноменът скандинавско четене и биографията на Туве Янсон

7.9.14

Петко Тодоров

У нас доста хора бива да я ползват като учебник

„Туве Янсон. Думи, образи, живот” на Буел Вестин фокусира между 2 корици всичкото дивене пред скандинавската култура на книгата и четенето (изд. „Жанет 45”).

Биография на голямата шведска писателка и илюстраторка. Авторката е неин изявен познавач и спечелила като човек доверието на героинята си приживе. Без което този труд нямаше да е възможен, признава Вестин. А доверието на Янсон не било лесно достъпно, излиза от биографията.

Феноменът скандинавско четене сигурно е обясним и психологически. Общуването с книгата е самотно занимание, а при тях уединението е поведенческа ценност. Но феноменът е по-впечатляващ в социален план.

Чете не просто скандинавецът, чете обществото, чете държавата. Биографията на Янсон казва и това: браншовият хленч, характерно български, за държавното безхаберие към книгата е неадекватен на проблема.

Парите се обезценяват като капитал, ако отсъства същностният за книгопроизводството капитал: читателят. Той се трупа бавно. У нас – от Възраждането до печалния ни преход. И се съсипва бързо. У нас – за има-няма десетилетие с активното участие и безучастие на сега хленчещите за държавно безхаберие.

Бляновете на някои български книгоиздатели да богатеят, произвеждайки книги за богатите български читатели са белег на необразованост. И това се разбира между редовете на тази биография.

70-годишният творчески път на Янсон и личният й успех би бил невъзможен извън ревностното отношение към традиции и общност. Съвместяване на културата на уединение с  отсъствие на мирогледа „спасяване поединично” не е парадокс, а безценен урок.

Забележете спокойствието и търпението в работата на Вестин с житейските и литературните факти. Тези хора държат да се слушат. Умението да се разкажат и най-интимните биографични моменти като нищо повече от нормалност е друг урок.

От какъв зор биография на Янсон на български в 500 страници с върховно за нашенските условия полиграфско изпълнение? Не е важно колко души ще я купят. Книга е това, не телевизия.