page contents Книжен ъгъл: Как се справят българите на Уол Стрийт
Предоставено от Blogger.

Как се справят българите на Уол Стрийт

4.9.14

Таня Кръстева

В представите на мнозина Уол Стрийт е митично място, където си дават среща амбицията, знанията и печелившите стратегии. To привлича неудържимо търсачите на силни усещания и печалби. Сред тях са и немалко българи.

В тази книга Георги Вуков решава да ни запознае с част от тях, за да покаже, че дори и хора от малка страна като България могат да бъдат успешни във финансовия свят.

Но откъде започва всичко. През ХVІІ в. жителите на американското селище Ню Амстердам изграждат четириметрова стена, за да се предпазят от нападенията на местни индиански племена. На улицата, на която е изградена стената, след близо век и половина се създава Нюйоркската фондова борса.

С времето „Улицата на стената“ се превръща в символ на динамичния, изпълнен с адреналин, жажда за пари и себедоказване финансов свят.

Така повече от век Уол Стрийт е притегателна сила за много млади хора. Но малцина са тези, които успяват да минат от другата страна на „стената“. Книгата „160 години на Уол Стрийт“ (Хермес) ни показва съдбата на именно такива българи.

В своите разкази те разбулват митове, разкриват един по-различен Уол Стрийт и показват истинското му лице. Неочаквано реалността се оказва по-интересна от клишето. Животът на Уол Стрийт е много по-шарен и многообразен от наложената представа за него.

Когато Георги Вуков ми сподели идеята си да напише подобна книга, в мен се породи силно любопитство да разбера какъв е българският опит от другата страна на „стената“, какво съчетание между качества, работа и късмет са нужни, за да се изгради кариера на капиталовите пазари.

Георги Вуков също е избрал това професионално поприще и емоциите на участниците в тази книга са му много близки. Това му помага да ги накара да бъдат много искрени за трудностите, колебанията, грешките и поуките, които са срещнали в този силно конкурентен свят.

Разказите им са много човечни и същевременно пълни с интересни подробности от работата на Федералния резерв, на инвестиционни банки от ранга на Goldman Sachs и на големи институционални инвеститори – като Австралийския пенсионен фонд, управляващ активи за близо 30 милиарда австралийски долара.

Героите в тази книга споделят интересни стратегии за търговия, най-успешните и най-губещите си сделки. Разказите им разкриват как се работи на различни места по света – Ню Йорк, Лондон, Москва, София – и ни отвеждат в различни периоди от развитието на капиталовите пазари. Читателят ще открие истории от времето на присъствената търговия до компютърните алгоритми.

В първата си книга Георги Вуков ни показа какъв е „Пътят към Харвард“, в тази ни разкрива панорамен път до Уол Стрийт.

За автора

Георги Вуков е роден в Пловдив, където завършва гимназия с профил английски език и математика. Интересът му към Западния свят и академичното гребане му помагат да бъде приет в няколко университета в САЩ, от които той избира Харвардския. В Харвард учи държавно управление и психология и продължава да се състезава в академичното гребане.

Вместо дипломна работа решава да напише книгата „Пътят към Харвард“ (Хермес), в която описва трудностите и щастието, свързани с образованието в САЩ и Западна Европа. След като завършва, работи в областта на инвестиционното банкиране и инвестиционните консултации в България, Чехия и Румъния, а от 2014 година започва работа в инвестиционен фонд в Лондон.