page contents Книжен ъгъл: Кои са пионерите на дигиталната революция?
Предоставено от Blogger.

Кои са пионерите на дигиталната революция?

7.12.14

"Иноваторите" на Уолтър Айзъксън - скоро и на български език от Софтпрес

През 1956 г. при връчването на Нобеловата награда на Шокли, Бардийн и Братейн – едни от героите в „Иноваторите” – проф. Рудберг, тогава член на Нобеловия комитет по физика, сравнява откритието на транзистора с покорявато на Еверест.

Нарича го „най-висша демонстрация на далновидност, изобретателност и упоритост, упражнена както индивидуално, така и в екип.“ Именно за мощта на екипната работа като ключова за постигане на цифровите иновации откриваме последователно и убедително защитена от Уолтър Айзъксън в "Иноваторите".

През 2011 Уолтър Айзъксън запозна света с живота на Стив Джобс чрез биографията, която стана една от най-купуваните нехудожествени книги. В „Иноваторите” писателят разкрива  вълнуващите истории на пионерите на дигиталната революция, без които не биха съществували нито Джобс, нито компютрите и интернет.


Какво е креативността? Как визионерските идеи стават реалност?

„Иноваторите” запознава с вълнуващия живот на гениите, създали компютрите и интернет. Всичко започва с графиня Ада Лъвлейс, дъщерята на лорд Байрон, която става първият програмист още през ХIХ век, и продължава с впечатляващите личности Ванивър Буш, Алан Тюринг, Джон фон Нойман, Джон Ликлайдър, Дъг Енгелбърт, Джон Атанасов, Робърт Нойс, Бил Гейтс, Стив Возняк, Стив Джобс, Тим Бърнърс-Лий, Лари Пейдж…

Как работи умът на гениите?

Авторът увлекателно рисува идейния свят на тези изключителни новатори, сменя умело гледната точка, а дълбокият му личен интерес към темата калейдоскопично разкрива постепенното развитие на 10-те най-съществени иновации на цифровата ера. Книгата надниква в мислите на иноваторите, разкрива защо са толкова изобретателни и показва как способността им да си сътрудничат ги прави още по-успешни.

Иновациите се раждат там, където изкуството докосва науката!

В наши дни иновациите, креативността и съвместната работа са ключът към успеха във всяко начинание, а „Иноваторите” показва какъв път е извървян, за да се стигне до тази истина. Потопил се за няколко години в житейските истории на тези гениални изобретатели, Айзъксън майсторски разкрива как в екип, където приоритет са познанията, творческият размах и споделянето на идеи, се раждат великите откриватели и артистите на бъдещето.

Уолтър Айзъксън е автор на биографиите на Стив Джобс, Айнщайн, Кисинджър и Бенджамин Франклин, а в съавторство с Еван Томас е написал „Мъдрите хора: Шестима приятели и създаденият от тях свят”. Има дългогодишен опит като председател на CNN и отговорен редактор на списание TIME, а понастоящем е изпълнителен директор на институт „Аспен”. Живее със съпругата си във Вашингтон.