page contents Книжен ъгъл: Сергей Лукяненко създаде нови „Патрули”. Този път със съавтори
Предоставено от Blogger.

Сергей Лукяненко създаде нови „Патрули”. Този път със съавтори

7.12.14

Инфодар представя „Училищен надзор”

„Историята на Нощния и Дневния патрул не започва в края на 20 век, а много по-рано. И противоборството между Светли и Тъмни не се случва само в Русия. Именно за това ще разкажат книгите от новия цикъл „Патрули”, които са написани в съавторство с някои  от най-талантливите съвременни руски фантасти.

За мен бе огромно удоволствие, че в написването на тези книги бях по-скоро в ролята на „учител” – идеите за книгите и написаното в по-голямата си част е дело на автори, които любителите на фантастиката със сигурност ще запомнят”, казва Сергей Лукяненко.

Това е „Училищен надзор”. Тъмни и Светли подрастващи, събрани заедно в интернат, далече от очите на обикновените... Там, където дори учител по литература трябва да е Инквизитор. Може би те са твърде лоши за Дневния патрул и твърде добри за Нощния. Те са Различни, но освен това... те са ДЕЦА!

Това е последният им шанс да израснат, да влязат в света на Различните, да поправят чужди грешки – и да сторят свои. Разбира се, ако това се случи. Ще бъде ли нарушено равновесието между Тъмни и Светли магове? А може би ще се появи нова сила, чиито възможности надхвърлят предела на силите на Различните?

Сергей Лукяненко е най-успешният съвременен руски автор на научна фантастика и фентъзи. Автор е на успешните поредици за Патрулите, трилогията за Дълбината, както и на множество други романи, по които са заснети и филми. Поредицата за патрулите се радва на милиони почитатели по целия свят и постига известност дори в Холивуд, благодарение на филмите, заснети по нея. Носител е на редица награди, включително за най-добър писател на Еврокон 2003г.

Роден в Казахстан, Лукяненко е лекар по професия, работил е като редактор на списанието за научна фантастика „Светове”. Професионално се занимава с литература от 1993 г. Член е на журито, връчващо наградата „Странник”. Определя жанра, в който работи като “Фантастика на твърдото действие” или “Фантастика на Пътя”.

„Сравняват поредицата на Сергей Лукяненко „Патрулите” с „Хари Потър”, което не е неточно. По-удачно би било обаче сравнението с популярните поредици за магия/вампири/любов като „Здрач” на Стефани Майър, „Истинска кръв” на Шарлийн Харис и „Анита Блейк” на Лоръл К. Хамилтън. Те се развиват в леко променена версия на нашия свят, където сред обикновените хора живеят вещици, вампири, метаморфи, магьосници и гоблини, които имат чудновати междувидови отношения, предизвикват раздори и се месят в съдбата на човечеството... Лукяненко предлага оригинален руски образец на този жанр.” (The Guardian)

Аркадий Шушпанов е роден в Иваново през 1976 г.  Първата професионална публикация през 1997 г. е на разказа му „Превращение“ в списание „Пулс“. През 1999 г. неговият разказ „И от судеб защиты нет“ печели конкурса „Альтернативная реальность” и е публикуван в списание „Если” под името  „Пролог“. Кинокритик, автор на десетки публикации свързани с филмовото изкуство в списание за фантастика „Если“. Към настоящия момент е корпоративен бизнес треньор.