page contents Книжен ъгъл: Нобелистът Модиано
Предоставено от Blogger.

Нобелистът Модиано

7.12.14

Петко Тодоров

За късмет той е обилно превеждан у нас

„Казвам се Джими Сарано, роден съм на 20 юли 1945-а в Булон Биянкур, Франция”, споделя разказвачът във „Вратата на детството” на Патрик Модиано (изд. „Делакорт”). Модиано е роден на 30 юли 1945 в Булон Биянкур, Франция.

Джими Сарано е псевдоним на френски писател, оттеглил се в чужбина. Богата американка му е завещала пенсия. Условието да я получава е следене от страна на фондацията й на живота му. Агент е по петите му денонощно и докладва. Нашият среща млада дама, в която припознава детето на някогашна любовница. Обсебен от миналото.


Най-сетне дадоха Нобел на обилно преведен у нас писател. Модиано е разпознаваем и с натрапчивия автобиографизъм и с обсебеността от миналото. Но и с фокусиране върху полутоновете на разказваното без литературни полутоновости. Стъписващо е простичкото на пръв поглед повествование, което слиза до дъното на преживелиците.

Той пише „Сватбено пътешествие” през годините на проучване за  „Дора Брюдер” (изд. „Колибри”). Във вестник от 1941 попада на съобщение за издирвано момиче на 15. И почва разследване – коя е тази Дора, защо и как е изчезнала. За да внуши накрая, че не е важен финалът, а пътят към него.

Както е и в другия роман, където сервира ключ към себе си: „Случва се така, че някоя вечер, заради нечий поглед, изпълнен с внимание, човек се опитва не да предаде опита си, а по-скоро да сподели известни случайно стекли се обстоятелства, свързани с невидима нишка, която има опасност да се скъса и която наричаме живот”.