page contents Книжен ъгъл: За първи път през 2015 - слушайте Книги завинаги, 6 януари, 17 ч., 88 ФМ
Предоставено от Blogger.

За първи път през 2015 - слушайте Книги завинаги, 6 януари, 17 ч., 88 ФМ

6.1.15

Софи Оксанен в София. Снимка: azcheta
Гриша Атанасов и Петко Тодоров с избрани книги, събития и личности. Споделете на тел. 9861607 своето заглавие от седмицата.  Ексклузивно интервю на Георги Митов-Геми с литературната звезда Софи Оксанен

Тя е само на 37 години и е обявена за литературната икона на Скандинавия. Тя е първата финландка с Наградата на Шведската академия за северна литература и на още много отличия, но засега, както се шегуват критиците, й липсва само Нобеловата награда. След речта и участието й в най-големия издателски форум в света – този във Франкфурт, тя гостува в България в рамките на Софийския литературен фестивал и Панаира на книгата. Тя се казва Сóфи Óксанен.

Нейните романи „Чистка” и „Когато изчезнаха гълъбите“ вече се появиха на българския книжен пазар под знака на „Персей”. Как се създава една пулсираща история, която заличава границите между поколенията и режимите? За измислиците, за реалните факти и за изграждането на вълнуващите персонажи, ще разкаже самата Сóфи Óксанен пред колегата ни Георги Митов-Геми. В превода им помага именникът днес Боян Дамянов.

Романът "Чистка" на  Сóфи Óксанен разказва за дългогодишната завист между сестри, отнета любов, предателство, отмъщение и трескава борба за живот. Преведен е досега на 43 езика и се е превърнал в бестселър в редица европейски страни. Освен заслужения успех на "Чистка", Óксанен продължава да покорява сърцата на читателите и с другия си литературен шедьовър „Когато изчезнаха гълъбите“ - история за следене, страст и предателство с криминален, психологически, драматичен и дори любовен оттенък, в която са вплетени различни епохи. Дали една книга може да промени света и какво е да си във висшата лига на литературата, ще разкрие Сóфи Óксанен в „Книги завинаги“.

Следващата седмица Георги Митов-Геми ще ви срещне с още един скандинавски автор – шведския писател Улф Старк!

Книжните нашествия и специалните случаи на 2014 г. според Петко Тодоров. Още заглавия от  "Хермес", "Колибри", "Сиела", "Ера", "Ентусиаст", "Обсидиан", "Еднорог" и  др., много награди за слушателите, класация Книжен Ъгъл. И още много... в "Книги завинаги", вторник, 6 януари, Алма Матер Класик ФМ, 17 ч., 88ФМ, с Гриша Атанасов и Петко Тодоров. Слушай тук