page contents Книжен ъгъл: Поезия от Унамуно, проза от Лорка
Предоставено от Blogger.

Поезия от Унамуно, проза от Лорка

21.2.15

Николай Тодоров

Неизвестни страни от творчеството на великите испанци представя ИК „Гутенберг“
Прочутият испански философ Мигел де Унамуно (1864-1936) е известен в България със своята есеистика и своята проза. Малко известен факт е, че той е ценял дълбоко мемоаристиката си и също своята поезията, по собствените му думи – най-интимния израз на душата.

Напълно неизвестни остават все още драматургията и писмата на писателя.
Издателска къща „Гутенберг“ реши да запълни празнината в образа на испанския творец, като в края на 2014 г. предложи на българския читател антология с поезията на Унамуно по случай 150 години от рождението му, озаглавена „Изгнаници на този свят“.
В сборника са представени всички периоди от многоликото му творчество: символистичната музика на ранните „Песни“, епическата поема „Христос на Веласкес“, романтическият сборник „Тереса“, авангардистичните експерименти от „Рими от вътрешността“ и изповедните фрагменти от „Песенен сборник“.


Огромна е философската и естетическата основа, върху която се опират тези творби. Тя е анализирана подробно в предговора на книгата, като самата книга става още по-ценна с богатите обяснителни бележки за цитираната литература и споменатите митове, внимателно подготвени от преводача Николай Тодоров.

Подобен академичен подход ще помогне тези произведения да бъдат по-ясно разположени в културата, от която произлизат, и да се открият както техните корени, така и неочакваните им бъдещи плодове.
Символът на съвременната испанска поезия Федерико Гарсия Лорка (1898-1936) е познат в България както с поезията, така и с драматургията и есеистиката си. Неговите произведения се четат и преиздават, макар и в своите преводи от преди 30-ина години.

Обаче голяма част от творчеството на Лорка е все още непозната и без нея трудно може да се добие ясна представа както за делото му, така и за превратните години, в които живее.
Още приживе Лорка е символ на своето поколение.

Неговите близки го обожават, а той е възторжен оратор и смел музикант. Малко известен факт е, че започва творческата си кариера като... прозаик. И че през целия си живот не спира да пише белетристика, като нейният обем е близък до този на поезията му.
Чак когато човек се вгледа в песните му, които не са песни, есеистиката му, която е по-скоро съставена от импресии, и прозата му, която е почти в мерена реч, читателят може да разбере размахът и експериментаторската дързост на Лорка.
Издателска къща „Гутенберг“ подбра за първи път на български сборника с художествената проза на Лорка, озаглавен „Вълнения“. Преводачката Мария Пачкова се справя отлично с жанровата разнородност: поеми в проза, пътеписи, разкази и много други вдъхновяващи фрагменти на погубения в разцвета на младостта си поет.