page contents Книжен ъгъл: Какво става в Китай
Предоставено от Blogger.

Какво става в Китай

22.2.15

Петко Тодоров

Научаваме единствено от книгите

„През последните 3 десетилетия приходите на Китай на глава от населението нарастват повече от 50 пъти. Стотици милиони хора са измъкнати от бедността.

Но бързата индустриализация, развитието на градските райони и интензивното селско стопанство увеличават натиска върху околната среда”, казва го Световният фонд на дивата природа, цитират Нако Стефанов и Аксиния Колева в „Китай. Социално-икономическо развитие от древността до наши дни”.

Четиво за чудовищни числа. Китай е крупен замърсител. Но само през 2002-2005 е инвестирал $34 млрд. за превенция при замърсяване на атмосферата, $33 млрд. – при замърсяване на води и още $18 млрд. за други.

Още: 1/3 от китайското богатство се владее от 1% от населението, но при глобално проучване на въпроса „Как се чувствате финансово днес в сравнение с от преди 5 години?” 70% от анкетираните китайци отговарят: По-добре. Така отговарят 27% от американците.

Книгата се оказа свободната медия у нас и логично. Иначе за Китай чуваме по повод на някоя голяма катастрофа. Издателство „Изток-Запад” сервира и „Китайската мечта” на Си Дзинпин. Цитати от речи на първия човек в Китай. Явно при тях политическата култура на цитатите е традиция.

Но е питателна за по-любопитните от Западното полукълбо, главно заради непредставимата приемственост. Примерно „призивът за всестранно изграждане на сяокан общество”. Понятието „сяокан” е конфуциански канон от II хил.пр.Хр. Китай е най-старата държава и там случайностите не доминират.