page contents Книжен ъгъл: Българка открива за света вдъхновяващата история на Дейвид Менаше и „Списъкът с приоритети“
Предоставено от Blogger.

Българка открива за света вдъхновяващата история на Дейвид Менаше и „Списъкът с приоритети“

27.2.15

Лидия Динкова първа разказва за учителя в голяма статия във в. "Маями Хералд"

Дейвид Менаше е учител по литература в една от най-добрите гимназии в Маями. От малък е запален по пънка, скейтборда и литературата. Той никога не е казвал, че е станал учител случайно, а напротив – смята, че е „израснал“ до това ниво. В продължение на 15 години Дейвид преподава английски в многопрофилната гимназия Coral Reef Senior High School в Маями.

През 2012 г. е провъзгласен за Учител на годината в окръга. Любим учител на стотици ученици, Дейвид се смята за голям късметлия – не само е открил призванието си в живота, но е помогнал на мнозина да намерят своето. Следвайки призванието си, той изгражда специална връзка със своите ученици, предава им любовта си към книгите и им помага да открият мястото си под слънцето.

След шестгодишна битка с мозъчен тумор, който го лишава от зрение, памет и подвижност, Дейвид е принуден да напусне работа. Той не иска да изостави учениците си и измисля смел план.
Решава да прекрати лечението си и подобно на своя любим герой от книгата на Джак Керуак, да тръгне по пътя. Пуска обява във Фейсбук, че ще прекоси Америка с надеждата да се срещне за последно със своите ученици. Желанието му е да узнае как се справят и дали е имал някакво влияние в живота им. В рамките на 48 часа негови бивши ученици от 50 града откликват на молбата му.

Лидия Динкова и постът на Дейвид Менаше с благодарност към нея. Колаж: Книжен Ъгъл
Неговата бивша ученичка, журналистката от български произход Лидия Динкова първа разказва за намерението му за последно пътешествие в голяма статия във в. "Маями Хералд". Така за невероятната му история научават големите медии и телевизиите и тя достига до милиони хора.

Дейвид изминава хиляди километри от Маями до Ню Йорк, прекосява централната част на Щатите и стига чак до Сан Франсиско. Среща се със стотици свои ученици, за да разбере, че всички сме част от великото училище на живота. И да се увери: една истинска личност може да промени съдбата на мнозина. Вдъхновяваща история за наученото, любовта и следата, която оставяме. История, която ни кара да се запитаме: Кое наистина е важно в този живот?

Той си води бележки и снима по време на пътешествието си и така се ражда книгата му „Списъкът с приоритети". Скоро след публикуването й, на 20 ноември 2014 г., Дейвид умира на 41 години.

„Списъкът с приоритети“ на Дейвид Менаше е от книгите, които ни дават много ценни уроци, без да ни учат как да живеем живота си. Историята на нейния автор е толкова вдъхновяваща и силно въздействаща, че без да има претенции за това, ни насочва по пътя. Затова книгата става сензация, а невероятната житейска история на Дейвид Менаше докосва сърцата на хиляди читатели.

С какво тази история е толкова специална и как е успяла да трогне толкова много хора? Отговорът на този въпрос се крие в силата на духа на един учител, сила, която успява да пребори безсилието на тялото му.

И днес, когато темата за учителството е толкова актуална и дискутирана в медиите, а водеща телевизия направи рубрика в едно от най-гледаните си предавания, за да намери „най-готиния“ учител в България, можем да се запознаем с него – Дейвид Менаше, за когото дългът към учениците и вярата в призванието се оказаха по-важни от живота.