page contents Книжен ъгъл: Колективен интелект ще спасява света
Предоставено от Blogger.

Колективен интелект ще спасява света

12.4.15

Петко Тодоров

Преведоха най-сетне доклад на Проекта „Милениум”

„На всички континенти водните запаси намаляват, военните конфликти в рамките на отделни държави и броят на бежанците нарастват, ледниците се топят, подоходното неравенство расте все повече, кораловите рифове умират, киселинността на океанските води расте, мъртвите зони в океана са се удвоявали през всяко десетилетие от 60-те години на ХХ век насетне, половината от горния почвен слой в света е унищожен, младежката безработица достига застрашителни размери, задръстванията и замърсяването на въздуха задушават големите градове, годишно се плащат подкупи, възлизащи на между 1 и 1,6 трилиона долара, организираната престъпност печели два пъти повече от военните бюджети на всички страни по света, взети заедно, а половината от хората по света живеят в политически нестабилни райони”, съобщават Джероум Глен, Тиодор Гордън и Елизабет Флореску в „Човешкото бъдеще” (изд. „Изток-Запад”). Нещо ново?

Това е 17-ти подобен доклад, обнародван от Проекта „Милениум” от 1996 насам, минава за най-добрият, първият преведен на български. Проектът „Милениум” се занимава с изучаване на глобалните проблеми, неговият Комитет за планиране има 50-тина клона по света, има в Гърция, Сърбия, Черна гора, Румъния, в България няма. 

В центъра на този доклад е обзорът на „15 глобални предизвикателства”: Устойчиво развитие и промени в климата, Чиста вода, Население и ресурси, Демократизация и т.н. Състоянието им и перспективите по райони на планетата до 2030 и 2050. Новото във футурологията е идеята за колективна интелигентност, която ще обработва информация и ще оформя решения.

„Милениумците” от САЩ работят по Глобална интелигентна система за бъдещето, която интегрира информация, експертни групи по цял свят и компютри. Докладът е донякъде неин продукт. Нещо ново?

Техниката позволява какво ли не, но подобна по същество идея беше и примерно Римският клуб. И най-ефектният резултат: теми за разговор. Решението е надлъгване на интереси. Проблемът е, че темите са лесна плячка на интересите.