page contents Книжен ъгъл: 101 отбивки с Иван и Елина
Предоставено от Blogger.

101 отбивки с Иван и Елина

13.4.15

Ние сме Иван и Елина, а Отбивки е нашият блог за бягства от ежедневието и за пътуването като начин на живот. Това е нашият опит да разкажем за откритията, знаците и срещите по пътя. За пресичащите се посоки и за силата на случайността. И за отбивките от магистралата, които винаги водят до интересни места.
Книгата, която държите в ръцете си, е събрала най-доброто от нашите пътешествия из България. Повечето от тези дестинации не влизат в „100-те национални обекта", както и в други класации за популярни туристически маршрути. Те обаче са достатъчно любопитни сами по себе си, за да попаднат в личната ни селекция на места, които си заслужава да видите.
Събирахме ги в продължение на четири години, за да направим този пътеводител, защото вярваме, че откритията са истински само когато са споделени. Всички тези места носят в себе си история, природна красота и някаква особена магия – емоция, която не се предава с думи, но се усеща, когато си там.
Надяваме се, че нашите „отбивки” ще ви бъдат полезни и ще се радваме един ден да се срещнем някъде по пътя. 

От пътеводителя „101 ОТБИВКИ” на Иван Михалев и Елина Цанкова (Сиела) читателите ще научат дали има фиорди по българското Черноморие, къде у нас растат диви кактуси и по какво си приличат остров Сардиния и българското село Гърло.

Авторът дава подробни упътвания как да стигнете до най-интересните места в страната, съветва как да направите красиви снимки на забележителностите, илюстрира пътешествията си със спиращи дъха кадри от Родопите, Черноморието и средновековните крепости на България. В книгата са представени не само природни и исторически феномени, но и сюрреалистични гледки като изоставените рудници край Панагюрище, на чието място днес зеят огромни кратери и езера, пълни с отровни окиси. Те са любопитни творения на природата – едновременно грозни и красиви.

Чешмата на щастието

Когато туристът се окаже по южните склонове на Витоша, той може да открие там извор с формата на змейска глава, от който блика жива вода.  Мястото било забелязано още от прочутия османски пътешественик Евлия Челеби, който го нарекъл Чешмата на щастието. Днес то носи името Жива вода, а край него се намира и най-дългата пещера в България – Духлата.
Сред отбивките е и античният храм край село Гърло, който няма аналог в България и напомня за мистичните светилища на древната цивилизация нураги, населявала остров Сардиния. От пътеводителя „101 ОТБИВКИ” можем да научим още, че тунелът, който позволява на туристите да преминат покрай ждрелото на река Ерма, е издълбан от германски войници по време на Втората световна война, както и че ако се доберем до нос Света Агалина край Созопол можем да се насладим на пейзаж, напомнящ за бреговете на Норвегия. Там движението на континенталните плочи е образувало тесен процеп между скалите, пълен с морска вода и известен на учените като псевдофиорд.

Потопената църква

Пътеводителят дава информация както за познати места като Дяволското гърло, Ягодинската пещера, Перперикон и нос Калиакра, така и за забележителности, за които малко българи за чували. Той води на пътешествие до църква, потопена във водите на язовир „Жребчево”, и до заслон, кацнал върху отвесна скала и достъпен само за планински катерачи.  Книгата предлага възможности за пътешествия, които биха накарали много хора да съжалят, че нямат повече свободно време и че отпуските и празниците траят толкова кратко.