page contents Книжен ъгъл: Как се печели „Пулицър”
Предоставено от Blogger.

Как се печели „Пулицър”

5.4.15

Петко Тодоров


Дона Тарт го постигна с роман, писан 11 години

„Стягай се, Манхатън! Осама бин Ладен ни друсна отново!”, крещи обезумял нюйоркчанин в романа „Щиглецът” на Дона Тарт (изд. „Еднорог”). Взривен е музеят „Метрополитън”, жертвите са десетки. 

Героят е на 13, баща му е напуснал семейството, майката  завършила история на изкуството, изнемогва пред бедността,  попада почти случайно тук на изложба на стари холандски майстори с момчето, сред жертвите е, малкият се заглежда по червенокосо момиче, тръгва след него и се спасява по чудо. Полусъзнателно взима със себе си малка картина: „Щиглецът” на Карел Фабрициус.

Романът разказва за следващите години на момчето на 957 страници. Атентатът е фатален за него по всякакви начини. И онова момиче, и картината, и хората, които среща през следващите дни ще са от значение за живота му. 
Тарт спечели с романа „Пулицър’ 2014” за художествена литература. Той й е трети, пише ги поне по десетилетие, на български е преведен и „Тайната история”.

Личи, че този е творен без притеснения за срокове, прецизността бие на очи в отделни епизоди, респектира авторовата ерудиция в няколко области. Извън бестселъровата индустрия е с нейните писателски договори за роман на година. Един ден литературните историци трябва да пресметнат щетите от индустриалното съчиняване... 

Самият Фабрициус загинал през 1654 при взрив на барутен погреб, унищожил четвърт от град Делфт и почти всичките му картини. „Съвпаденията са просто начинът Бог да съхрани своята анонимност”, разсъждава герой на Тарт.