page contents Книжен ъгъл: Октавиан Совиани: Видях името Костас Венетис на надгробна плоча и то ме обсеби
Предоставено от Blogger.

Октавиан Совиани: Видях името Костас Венетис на надгробна плоча и то ме обсеби

23.6.15



Само днес от 17 ч. на 88 ФМ в „Книги завинаги“ – интервюто на Георги Митов-Геми

В „Животът на Костас Венетис“ героят на Октавиан Совиани прекарва детството си като послушник в манастир в Гърция, претърпява грандиозна метаморфоза, нещо като демоничен обрат (с високомерието на суперчовека на Ницше). Започва да странства през цветни светове, преживявайки мизерията и обаянието на Истанбул, екзотиката на Букурещ, революционния кипеж на Париж, великолепието на Виена и меланхолията на Венеция, като се смесва с всички социални класи.
Под влияние на Злото, героят се лашка в различни крайности, в които содомия и интертекстуална игра, насилие и изискан естетизъм, кабала и теория на конспирацията, художествена литература и исторически факт, убийство и Едипов комплекс, се преплитат, за да сформират разказ за сътворението, замаскиран като трилър. Разказ, който препраща „Животът на Костас Венетис“ към декадентските традиции на деветнайсти век.


След седмина румънски автори, представени с десет техни заглавия вече публикувани от „Парадокс“, Октавиан Совиани е поредната литературна изненада, която издателството поднася на читателите си. Октавиан Совиани е получава Наградата на съюза на румънските писателите цели три пъти – и за своята поезия, и за литературната си критика – през 1994 г., 2001 г. и 2008 г. Неговото творчество е преведено на френски, испански, английски, немски, унгарски, полски, италиански и словенски. Роден е през 1954 г., учи филология в Клуж и е бил член на редакционната колегия на списание „Echinox“.
Той гостува наскоро в България за участие в отминалия фестивал „София поетики” и представи романа си „Животът на Костас Венетис”. Каква е предисторията на този кървав трилър, какви са днешните проблеми на румънската литература и книгоиздаване, ще научите от интервюто на колегата ни Георги Митов-Геми.

От Книги завинаги