page contents Книжен ъгъл: Инспектор Тони Маклейн срещу Коледния убиец
Предоставено от Blogger.

Инспектор Тони Маклейн срещу Коледния убиец

23.6.15

След успеха на „Естествена смърт“ „Хермес“ представя новия роман на Джеймс Осуалд „Книга на душите“

Десет поредни години преди Коледа в Единбург изчезва по една млада жена, която скоро след това е захвърлена мъртва. Местопрестъпленията категорично затвърждават мнението на полицията, че в града върлува жесток сериен убиец, който умело прикрива следите си. Накрая Коледния убиец все пак допуска грешка, която води до залавянето му. Но това не носи голяма утеха на инспектор Тони Маклейн, защото годеницата му е последната жертва на психопата.

Дванайсет години по-късно Коледния убиец умира в затвора и инспектор Маклейн вече може да превъзмогне болезненото минало. С наближаването на коледните празници обаче отново е открита мъртва жена. Престъплението носи почерка на Коледния убиец, което предизвиква куп въпроси и съмнения.
Дали убийството е дело на имитатор, или полицията не е заловила истинския виновник? Инспектор Маклейн е твърдо убеден, че е изпратил в затвора правилния човек. Но тогава кой извършва убийствата сега? Тони отново трябва да се върне към мъчителните спомени, за да разбере какво се случва.

Подобно на мнозина начинаещи и неизвестни писатели, шотландецът Джеймс Осуалд пуска дебютния си роман – „Естествена смърт“, в интернет пространството срещу незначителна сума. Когато не пише романи, Джеймс Осуалд се грижи за наследствената си ферма от 350 акра с 12 високопланински крави и 50 новозеландски овци. През първите 30 дни от заглавието са свалени 50 000 екземпляра и то се изкачва в челната десетка на електронната книжарница „Амазон“, където се задържа дълго време.

Скоро най-големите английски издателства се борят за правата за издаване на книгите на Осуалд. Авторът подписва договор за шестцифрена сума за следващите две заглавия с главен герой инспектор Тони Маклейн. Книгите му са преведени на над 20 езика и стават хит в Европа.