page contents Книжен ъгъл: Мафията за органи на прицел
Предоставено от Blogger.

Мафията за органи на прицел

23.6.15

Йоана Ванчева

„Емас“ представя „Досието Голгота“ от Филип Вандерберг, създателя на „ватиканския трилър“

1600 грама тъмнокафява, пореста тъкан – човешки черен дроб, охладен до 8 градуса, предназначен за трансплантация. Реципиент: Арнолд Шлезингер, 46-годишен, от 18 месеца в списъка на чакащите от ЕВРОТРАНСПЛАНТ. Университетска клиника Мюнхен.

За професор Грегор Гропиус шестчасовата операция е рутинна. Но тази операция ще промени целия му живот. Необяснимо как пациентът умира и Гропиус назначава аутопсия, при която се установява, че дареният орган е бил отровен. Цялата клиника е потресена. Срещу кого е бил насочен ударът – срещу лекаря или срещу пациента?

Гропиус е уволнен начаса. Полицията не стига до никакъв резултат, разследването се точи до безкрай, неизвестността съсипва личния живот на Гропиус. В отчаянието си големият лекар решава да започне собствено разследване.

И колкото повече напредва разследването му, толкова по-силно става съмнението, че ударът е бил насочен срещу неговия пациент Шлезингер. Шлезингер е бил изследовател на Библията, но е живеел на широка нога – необичайно за един учен. Гропиус установява контакт с красивата вдовица и колата му хвръква във въздуха. Отървава се на косъм.

Фелиция Шлезингер също започва да разбира, че съпругът ѝ е водел двойствен живот. Откритата сметка с 10 милиона евро в швейцарска банка е нова загадка, както и фактът, че главният лекар на Гропиус д-р Фихте е свързан с международната органова мафия.

Гропиус почти е повярвал, че д-р Фихте е искал да го отстрани от работата му, за да си отвори пътя за тъмните афери, когато събитията вземат коренен обрат. Фихте е изключен напълно от кръга на заподозрените и пред Гропиус се открива неочаквана следа, която води към Йерусалим.

Там, пред градските стени, Шлезингер е правил разкопки и очевидно е стигнал до откритие, което, в комбинация с възможностите на днешния ДНК-анализ, би могло да разтърси западния свят. Но къде са документите и доказателствата, които е събрал археологът? Гропиус и неговата спътница в живота тръгват по следите на досието „Голгота“, излагайки се на смъртна опасност. От страх пред преследвачите и със съзнанието за невероятна отговорност, те съставят страшен план…

В „Досието „Голгота“ Ванденберг забърква брилянтен коктейл от компонентите органова мафия, тайни служби, Ватикан, археология. Експлозивната тема и грабващото драматично действие, което нерядко взема неподозирани обрати, не ти дават да оставиш дори за малко книгата, определяна без съмнение като „супер трилър“.

Филип Ванденберг е псевдоним на родения в Германия през 1941 г. Ханс Дитрих Хартел. Следва история на изкуството и немска филология и стига до поста главен редактор на „Passauer Neue Presse”. Интересът му към писането започва с разследването на загадъчната смърт на 30 археолози в Египет. Първата му книга „Проклятието на фараоните‟ е базирана именно на този случай. Тя става веднага световен бестселър, дори създават комикси по нея. Следват още няколко романа с челни места в листите, а Ванденберг остава верен на културноисторическата тематика. Романите на Ванденберг, преведени на над 30 езика и са достигнали 20 милиона продажби.

Списание „Щерн” го обявяват за „немския Дан Браун”. С право – създателят на жанра „ватикански трилър” несъмнено умее да напипа онези спорни и забулени в мистерия тайни на Светия престол, докарвайки до пълно безсъние нощите на читателите.