page contents Книжен ъгъл: „Жена“ от Такео Аришима - поклонът на самурая пред Ана Каренина
Предоставено от Blogger.

„Жена“ от Такео Аришима - поклонът на самурая пред Ана Каренина

16.6.15

История за прошката след измяната, за любовта след самотата и за болките от саможертвите, които понякога правим. Една разрушителна любов, неутолима и вечно жадна. Една непоколебима жена, решителна и готова на всичко, за да открие щастието. Един роман изповед за любовта, която пронизва до кости. Една история за залеза на любовта, идваща от страната на изгряващото слънце – Япония. Близо век след смъртта на автора „Апостроф“ публикува второ издание на книгата „Жена“ от Такео Аришима.

Героинята на Такео Аришима – Йоко Сацуки,  е една от най-внушителните в японската литература. Тя е вдъхновена от най-ярките женски образи от световните класики – Ана Каренина и Ема Бовари. Пътят на Йоко започва от една железопътна гара и завършва с голямо разочарование от неуспешния опит да се утвърди като независима жена. Образът ѝ променя представата за покорната и плаха японка.

Романът „Жена“ побира в себе си идеалите, бляновете и стремежите на японската интелигенция от епохата Тайшо – период на бурен духовен подем на Япония. Йоко носи в себе си много от душевността на модерната европейка, което я заклеймява и обрича на ненавист от страна на обществото. Тя е страстна, емоционална и независима, но за жалост се ражда в грешното време и на неподходящото място. Уверена в себе си, Йоко търси духа на свободата и е готова на всичко, за да изпита най-присъщите за хората чувства – и радости, и скърби. Историята ѝ е пример за това как жената в новия свободен свят може да отвоюва правото си на независимост.

В романа на Такео Аришима жени и мъже се надпреварват с чувствата си, обричат се на страдание и са готови да приемат любовта – такава, каквато мечтаят да я получат. Вечната борба за справедливостта, за копнежа по някого, който е недостижим, за готовността да се посветиш на чувствата си – това са основните мотиви, които авторът засяга. Дръзко четиво, което ни изправя пред парадокса, че за да се потуши завинаги един огън, трябва да се поддържат буйни пламъците на друг.

Романът „Жена“ е разказ за избора на хората как да „играят“ с живота си, разказ за хората, които не допускат варианта той да ги надиграе. Изключително актуална и до днес история за онази неведома тъмна сила, която направлява съдбите ни. Роман за волята и устрема към любовта, заложени изначално в женската природа. Книгата „Жена“ на Такео Аришима е необятна, пъстра и въодушевяваща, също като Япония.

За Такео Аришима

Такео  Аришима е роден е през 1878 г. в Токио. Знатният произход (баща му е наследник на самурайски род от княжество Сацума, има стабилни позиции във висшата администрация) и блестящото образование, което получава в елитарни учебни заведения, са изглеждали първоначално залог за завидна кариера и охолно съществуване. Интересите на чувствителния, импулсивен младеж обаче го насочват другаде – не го блазнят пари, власт и удоволствия, увлича се по литературата, поглъща жадно книгите и с тяхна помощ търси смисъла на живота.

Такео Аришима учи в колежа „Хавърфорд“ и за една година получава степен бакалавър на науките. Задълбочава се в проблемите на източната култура, но диапазонът на интересите му включва и политика, история, литература, чужди езици. През 1907 г. Аришима се връща в Япония. Докато пътува с кораб чете „Ана Каренина“ и тя става едно от големите събития в живота му – подробните записки в дневника му са свидетелство за неговото преклонение пред гения на Толстой.

През 1910 г. започва публикуването на неговия роман „Жена“, произведението, което му създава име и му отрежда място в японската литература на ХХ век.