page contents Книжен ъгъл: Лидия Димковска – силен и оригинален глас от Македония
Предоставено от Blogger.

Лидия Димковска – силен и оригинален глас от Македония

2.6.15


Георги Митов-Геми

Днес в Книги завинаги, след 17 ч. на 88 ФМ

Това е един от най-силните и оригинални гласове в съвременната македонска литература – Лидия Димковска. Писателката гостува в България за представянето на романа си „Резервен живот”, издаден от „Колибри”.

В книгата на Димковска се разкрива потресаващата съдба на двете сестри Сребра и Злата, сиамски близначки, родени със слепнати глави. Житейската им мечта е да бъдат разделени.
Именно през този сюжетен фокус македонската авторка разказва за голямото и още по-драматично политическо разделяне – на бившата югославска федерация. Повече за предизвикателствата и трудностите около създаването на романа „Резервен живот” ще научите от интервюто  с Лидия Димковска.
Представяме ви романа „Резервен живот”, който е втори в кариерата на Лидия Димковска след книгата „Скрита камера”. Македонската писателка има и 4 поетични книги в кариерата си. Но дали изневерява на поезията с проза, чуйте от самата авторка.


Лидия Димковска е възпитаничка на университета „Св. св. Кирил и Методий” в Скопие. Получила е докторска степен по румънска филология от Букурещкия университет.
Понастоящем живее и работи в Словения. Отличена е с престижни литературни награди, между които и Наградата за литература на Европейския съюз за 2013г. За значението на този приз и за философията да бъдеш панбалкански автор също споделя Лидия Димковска.

От Книги завинаги