page contents Книжен ъгъл: Два пъти Патерсън за плажа, моля!
Предоставено от Blogger.

Два пъти Патерсън за плажа, моля!

6.7.15

 „Хермес“ и „Колибри“ поднасят нови трилъри от най-продавания писател в света. „Смърт по сценарий“ е от новата поредица „Специални клиенти“. Наричат „Невидим“ най стряскащия роман на Джеймс Патерсън

В „Смърт по сценарий“ (Хермес) в Ню Йорк започва дългоочакваното бляскаво събитие „Холивуд на Хъдсън“, което има за цел да привлече инвестициите на големите филмови магнати. Безопасността и комфортът на ВИП гостите са поверени на специално създадения за целта отдел на полицията – „Специални клиенти“.

За ужас на организаторите, фестивалът започва злополучно – с отравянето на световноизвестен продуцент. След броени часове при нелепи обстоятелства популярен актьор е застрелян на снимачната площадка, а на филмова премиера друга холивудска звезда е замерена с коктейл „Молотов“.

Със случаите се заемат детективите на „Специални клиенти“ – Зак Джордан и новата му партньорка и бивша приятелка – Кайли Макдоналд. Скоро те осъзнават, че си имат работа с прецизен план за серия убийства. Извършителят е не само майстор на превъплъщенията, но и следва неотклонно сценарий, в който всичко е предвидено до най-дребния детайл. Зак и Кайли трябва да заловят Хамелеона, преди да осъществи грандиозния финал, осеян с множество трупове.

„Невидим“ е определян като най-стряскащия роман, подписан от краля на трилъра Джеймс Патерсън. Сътрудничката на ФБР Еми Докъри е отстранена от работа. Мислят я за луда, защото е обсебена от идеята да намери връзка между десетки неразрешени случаи и смъртта на сестра си.

Тя е убедена, че някой е убил сестра й и после е инсценирал пожар, за да прикрие престъплението. Но не може да го докаже, защото в подкрепа на твърдението й няма улики, нито мотив за убийство. Дали скръбта не е помрачила разсъдъка й? Всяка тя нощ потъва в страната на ужасите, борейки се с един и същ кошмар – огън, който поглъща всичко.

Еми решава да проведе собствено разследване. И открива, че през последните години на територията на САЩ при сходни обстоятелства са загинали още 52-ма души.Нелепи инциденти или зловещи съвпадения? Еми е убедена, че някъде там, по улиците, броди страховит сериен убиец, изобретателен и неуловим като сянка, но тя ще направи необходимото, за да го залови. „Невидим” е поредният криминален ребус на Джеймс Патерсън, създаден в сътрудничество с Дейвид Елис.

Джеймс Патерсън е роден през 1947 г. в Нюбърг, Ню Йорк. Носител на множество литературни награди, той е единственият автор, оглавявал едновременно литературни класации за възрастни и за деца. Автор е на над трийсет криминални романа, десет от които влизат в нашумялата поредица с детектив Алекс Крос. Успехът на Патерсън е баснословен – книгите му превземат върха на класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс” над 60 пъти, а общият им тираж е над 300 милиона екземпляра.

През последните години Джеймс Патерсън се е посветил и на редица каузи в подкрепа на четенето, като последната предвижда дарения в размер на 1 милион долара на независими книжарници в САЩ. Същата сума ще бъде отпусната и на малките книжарници във Великобритания. Патерсън смята за огромна отговорност на обществото да окуражи децата да четат. „Бъдещето на твърде много деца е застрашено, защото не четат книги – каза в интервю писателят. – Така рискуваме скоро да бъдем управлявани от ограничени, безчувствени и нагли хора.“