page contents Книжен ъгъл: Шест етажа над земята или пътешествие към и през живота
Предоставено от Blogger.

Шест етажа над земята или пътешествие към и през живота

7.7.15

„Ентусиаст” представя „Всички наши места” от Дженифър Нивън

Теодор Финч е запленен от идеята за смъртта. Той се чувства различен, защото другите го мислят за такъв. Всеки ден обмисля разни начини, по които може да умре. Но и всеки ден търси и намира нещо, заради което да живее. Вайълет Мърки живее за бъдещето и брои дните до завършването, когато ще избяга от малкия град в Индиана и от мъката, която я задушава, след като внезапно загубва сестра си.

Срещата на Финч и Вайълет шест етажа над земята се оказва съдбоносна и за двамата. Те ще се влюбят един в друг, ще спрат да броят дните и ще започнат да ги живеят... Времето няма значение, когато човек усеща, че умира по малко всеки ден. Бъдеще и минало се срещат в тази книга, за да родят едно необикновено пътешествие към и през живота.

Всяка мъка може да бъде преживяна, особено ако бъде вкарана в подходяща история. Теодор Финч и Вайълет Мърки пишат своята история. Двама млади, които отчаяно търсят своето място под слънцето. Първоначално плахо и неуверено. После все по-категорично и по-упорито. Учат се един друг да живеят и то по най-неочаквания начин – като предизвикват смъртта.

Уроците на съдбата са сурови и точно тя ги кара всеки път да откриват причина да останат и да бъдат. Тази книга със сигурност ще промени светоусещането ви. Тя ще ви накара да преосмислите съществуването си и ще ви провокира да направите равносметка на изминалите дни. И да се замислите за онези, които предстоят.

„Всички наши места“ е трогателна история за двама млади, които се откриват един друг, докато стоят на ръба. История за пълноценно изживения живот и споделената любов. Историята на едно момиче, което се учи как да живее от момче, което иска да умре. Дебютният роман на Дженифър Нивън „Всички наши места“ ѝ носи световна слава.

Въпреки че „Всички наши места“ излиза в поредицата Enthusiast Teen’s Books и е предназначена за подрастващите, тя би била полезно четиво и за всеки родител на тийнейджър. Освен вълнуваща съвременна история, написана по увлекателен начин, в романа са засегнати много социални въпроси от всекидневието на младите – склонност към суицидни мисли, депресивни състояния, отхвърляне на различните от обществото и редица психични разстройства.

„Всички наши места“ е първата книга на Дженифър Нивън, предназначена за  младия читател. Преди това тя има четири романа за възрастни – „Русата американка“, „Да бъдеш Клемънтайн“, „Велва Джийн се учи да лети“ и „Велва Джийн се учи да кара кола“, както и три други книги – „Майсторът на сладоледа“, „Ада Блекджек“ и „Дневниците на Аква Нет“ – спомени от живота й в гимназията. Въпреки че е израснала в Индиана, авторката живее в Лос Анжелис.