page contents Книжен ъгъл: Норвежката писателка Хелга Флатлан в „Книги завинаги“
Предоставено от Blogger.

Норвежката писателка Хелга Флатлан в „Книги завинаги“

14.7.15

Специалното интервю на Георги Митов-Геми - на 14 юли след 17 ч. на 88ФМ

Младата норвежка писателка гостува през изминалата седмица в България, за да представи най-успешния си роман „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва”. Литературният дебют на Хелга Флатлан излиза под знака на „Персей”.

В сюжета се преплитат емоциите, вълненията, мечтите и разочарованията на Таряй, Трюгве, Кристиан и Бьорн - четирима младежи по пътя към съзряването, напускането на света на сигурността и изборите в живота и техните последствия.

Повече за този роман ще научите от интервюто на колегата ни Георги Митов-Геми с писателката Хелга Флатлан.


Романът „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва” на Хелга Флатлан е написан на езика на младите хора, които трудно изразяват себе си. 30-годишната писателка, завършила норвежка филология, прави впечатление не само на публиката, но и на критиката, която й предрича бляскаво бъдеще. Хелга Флатлан е носителка на някои от най-големите литературни награди в Норвегия („Таряй Весос“ за дебют, награда на критиката за млад автор, наградата на „Аскехау“ за дебют).

Какви възможности се разкриват пред новото поколение писатели и каква институционална подкрепа получават, чуйте от Хелга Флатлан в интервюто Георги Митов-Геми в превод на Ростислав Петров, който е превел и самия роман „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва”.

От Книги завинаги