page contents Книжен ъгъл: Патилата на шарпланинеца Дон
Предоставено от Blogger.

Патилата на шарпланинеца Дон

28.7.15

Йоана Ванчева

„Емас“ кани на първа среща с любимата разказвачка на хърватските деца Вишня Стахуляк
В Далмация, при междата на три красиви планини, се родило кутрето Трап, което хората нарекли Дон от Тримеждието. Мама-кучка го захранвала не само със своето мляко, но и със съвети как да стане добър пазач, с любов към хората, които се грижат за него, и с приказки за миналото на славния род на техните деди – шарпланинците. Дон растял силен и независим пазач на стадото и верен на своите господари.

Но господарите се сменили, и планината се сменила с град. За Дон настъпили нелеки времена. Трудно било гордият водач от планинската шир да стои затворен в тесен двор и той честичко предприемал тайно рисковани разходки. Тези забежки обаче му носели премеждие след премеждие... Спасявала го единствено голямата любов на неговите господари. 

Мечтателката Вишня Стахуляк е написала десетки творби за малки и отраснали деца, твърдо вярвайки, че словото и приказките, в които то е въплътено, съпровождат човека откакто свят светува.

И заръчва: „Не  забравяй, че те са поучавали и забавлявали деца и възрастни, и предавали мъдростта и знанията от поколение на поколение. В далечното минало на човечеството били само разказвани, а когато хората измислили писмото, започнали да ги записват и четат. Така и днес приказки и истории се разказват и четат, най-много в детството, защото от него започва животът. В книгите ще откриеш всичко, което трябва да знаеш за хората и нещата, които те заобикалят, за да можеш да живееш щастливо и разумно и тогава, когато разбереш, че животът не е само приказка.“

Тази заръка отправя към читателите си голямата хърватска писателка Вишня Стахуляк, известна приживе в родината си със своите трийсет книги, с пиесите, които е написала и поставила, с обичта и уважението на учениците си по солово пеене. Освен че е носителка на национални награди, тя е номинирана за медала "Х. Кр. Андерсен" – най-голямото отличие в областта на детско-юношеската литература. А романът "Патилата на шарпланинеца Дон" отдавна е станал задължително четиво за хърватските деца.