page contents Книжен ъгъл: За свежа памет в жегите
Предоставено от Blogger.

За свежа памет в жегите

28.7.15

В Силата на паметта. Упражнения и съвети за силна и услужлива памет (Книгомания) от Майкъл Пауъл са представени практични идеи за засилване на паметта. Има и забавни и хумористични пъзели, тестове и упражнения. Тя ще ви помогне да постигнете по-голяма концентрация при усвояване на нова информация, както и по-лесно да си спомняте това, което знаете.

Във всеки раздел достъпно са включени някои от основните проблеми на паметта и техниките за лесно запомняне, съпроводени от практически упражнения за самоподготовка. Чрез тях:

    - по-лесно ще помните лица и имена;
    - ще учите по-ефективно;
    - ще подобрите способността си да решавате задачи и да мислите логично;
    - ще станете майстори на кръстословиците и судоку;
    - никога вече няма да си забравите пинкода.

Организмът е в състояние да произвежда нови мозъчни клетки дори и в напреднала възраст, така че се възползвайте от тази книга, за да приведете паметта си във върхова форма, да повишите силата на своя ум, лесно да помните дати, графици, задачи и телефонни номера и да станете много по-продуктивни във всекидневните си задължения.

Майкъл Пауъл обяснява: как запомня нашият мозък, какви са митовете за паметта, защо помните повече, отколкото предполагате, защо способността да помним се развива, а не е вродена, как и защо забравяме.

Той разглежда видовете памет: кратковременна, сензорна, дълговременна, топографска, декларативна, процедурна, емоционална, ейдетивна, музикална.

Предлага стратегии за засилване на паметта: талантът; забавно или механично повтаряне; мускулна памет и тренировки; групиране на информацията; точки за запаметяване: предмети, цифри, рими, форми; мнемоника и акроними, акростих; как да помним имена; как да намалим до минимум загубата на памет.

Разкрива полезни техники на ученето: спазване на график; отделяне на най-важното; структуриране и организация на информацията; упражнения за доразвиване; как да учим, докато обучаваме; как да консолидираме на паметта.