page contents Книжен ъгъл: „Разум и чувства“ в социалните мрежи
Предоставено от Blogger.

„Разум и чувства“ в социалните мрежи

27.7.15

Във втората книга от „Проекта Остин" Джоана Тролъп пренася в 21 век сестрите Дашуд, героини на Джейн Остин

Една от многото причини, поради които романите на Джейн Остин продължават да бъдат популярни и до днес, е че дори след толкова години те все още са актуални. Младите жени днес може и да работят наравно с мъжете и да не смятат женитбата за единствения възможен житейски избор, но те все още копнеят за истинска любов, сигурност и вечно приятелство.

В „Разум и чувства“ (Еднорог), поредната книга от „Проекта Остин”, Джоана Тролъп доказва с присъщия си финес, напълно в духа на Джейн Остин, че времената може да се менят, но когато става дума за любов и пари, промени няма, а и сърцата на младите момичета си остават същите.

Две сестри, които не биха могли да бъдат по-различни, са изправени пред първите си житейски изпитания. Елинор, сериозна и с чувство за отговорност, крие дълбоко емоциите си. Мариан, импулсивна и артистична, държи да драматизира всяко свое преживяване и мечтае за принца от приказките.

Когато баща им умира внезапно, те заедно с майка си и най-малката си сестра са принудени да напуснат прекрасното старинно имение, в което са израснали. Сред сълзи и кършене на ръце Елинор се оказва единственият трезвомислещ човек, който трябва да се грижи за семейството, оставяйки собствените си проблеми на втори план.

Ще й помогне ли стоицизмът да понесе мисълта, че човекът, когото обича, е паднал в примката на едно вятърничаво момиче? Ще рухне ли вярата на Мариан в единствената и неповторима любов след срещата й с Джон Уилъби, красавец и богат наследник, но и непостоянен плейбой?

Възможно ли е в един свят, управляван от социалните мрежи и налаганите от тях мнения, любовта да триумфира над общественото неодобрение?

Джоана Тролъп е автор на множество съвременни бестселъри, на десет исторически романа, научна студия върху живота на жените в Британската империя и биография на Антъни Тролъп - един от най-успешните, уважавани и плодовити автори на викторианската епоха, с когото има родствена връзка. За заслугите си в областта на литературата е наградена с Орден на Британската империя. Голяма част от времето си тя посвещава на различни благотворителни каузи, свързани с литературата.

На българския пазар през юли беше представена и съвременната версия на „Абатството Нортангър” от Вал Макдърмид, а верните фенове на Алегзандър Маккол Смит ще могат да се срещнат отново с британския вълшебник на перото в неговата преработка на един от най-популярните романи на Джейн Остин – „Ема”.