page contents Книжен ъгъл: „Нека да ти нарисувам” или 100 начина за бягство към свободата
Предоставено от Blogger.

„Нека да ти нарисувам” или 100 начина за бягство към свободата

15.8.15

„Ера” представя  една истинска история от Джанис Маклауд
На 34 г., неудовлетворена от работата и самотна на личния фронт, тя е закотвена в голяма рекламна агенция в Лос Анджелис вместо да следва мечтата си да пътува и твори.  И въпреки постигнатите цели в кариерата Джанис Маклауд се чувства изхабена и нещастна. Но един ден, докато попълва дневника си, Джанис си задава въпроса: Колко трябва да спестиш, за да напуснеш работа?

Изненадващо отговорът не е толкова страшен. С малко математика и много решителност Джанис се отървава от излишните вещи, спестява достатъчно и освобождава апартамента си в Санта Моника. Само с един куфар в ръка Джанис се качва на самолета и си купува две години свобода в Европа.

Джанис пътешества из Франция, Шотландия, Англия, Италия, среща се с интересни хора и черпи вдъхновение от историята, изкуството и пъстротата, която я заобикаля… А няколко дни след пристигането си в Париж се намесва съдбата и тя среща Кристоф – привлекателен поляк, който поразително прилича на Даниъл Крейг. С помощта на жестове и странна смесица от английски и френски двамата преодоляват езиковата бариера и се впускат във вихрен парижки романс.

Страстта към пътешествия тласка Джанис да следва плановете за пътуването си, но все пак гласът на сърцето я убеждава да посети отново Кристоф в Града на светлината. И съвсем скоро Джанис осъзнава, че повече никога няма да се върне към ежедневието от дванайсетчасови работни дни, двуседмични отпуски и задушаващ корпоративен етикет.

Намаляващите й финанси обаче я принуждават да търси нов начин да спонсорира мечтите си. Така Джанис се обръща за подкрепа към трите си източника на любов и вдъхновение – писането, рисуването и Кристоф, и създава серия писма с картини, които изпраща по пощата на хиляди абонати, жадуващи да получат нещо красиво. И щастливият край на нейната приказка се сбъдва.

В очарователния дух на „Под небето на Тоскана” и „Яж, моли се и обичай”, „Нека да ти нарисувам” е вдъхновяващ мемоар за пътя на една жена от забързаното ежедневие в Калифорния до намереното блаженство в Париж! Написана непринудено сякаш е разговор между приятелки на чаша кафе, със свежи нотки на остроумие и мъдрост и с оригиналния щрих на включените авторски писма, това е книга за всички, които се осмеляват да нарисуват живота, за който мечтаят.

Джанис Маклауд споделя своята формула как да откриеш любовта и свободата с молив и четка и да превърнеш писането на писма в изкуство. Добре премерената доза препратки към миналото на Париж и към литературните величия и прословути художници, удостоили улиците на града с присъствието си, внасят приятен баланс в историята. Джанис ни повежда на забавно приключение с много съвети как да живеем минималистично и да поемаме рисковете в живота и любовта. В края на книгата Маклауд предлага своите 100 начина, чрез които е събрала средства и е планирала собственото си бягство към свободата.

Джанис Маклауд е художничка и писателка, родом от Канада. Работила е като копирайтър и помощник-творчески директор в топ рекламни агенции в Лос Анджелис и Торонто. Съавтор е на две книги, преведени на няколко езика. Това е третата й книга. Омъжена е за прекрасния Кшищоф (Кристоф) Лик. Живеят в Париж… засега.  В момента Джанис пише и рисува писма за пътешествията и живота си във френската столица и ги изпраща ежемесечно до хиляди фенове. Често може да бъде видяна, докато твори в някое кафене или на път до пощата да купи марки.