page contents Книжен ъгъл: Любовната енциклопедия като роман в „Папагалите от площад Арецо” от Ерик-Еманюел Шмит
Предоставено от Blogger.

Любовната енциклопедия като роман в „Папагалите от площад Арецо” от Ерик-Еманюел Шмит

17.8.15

Петко Тодоров

Преди 50 години бразилският консул в Брюксел заминал внезапно за родината си и отворил кафезите и прозорците за папагалената си колекция. Птиците останали по дърветата на площад „Арецо” и продължават да го обитават и се плодят. В „Папагалите от площад Арецо” на Ерик-Еманюел Шмит (изд. „Леге Артис”).

Силно театрален декор на роман, френският писател разбира от театър, у нас е комай по-известен като драматург. И фабулата е театрализирана. Еврокомисарят по конкуренцията открива в новополучената поща плик с лист и: „С тази бележка само ти обръщам внимание, че те обичам. Подпис: знаеш кой”. Това на площад „Арецо”.

По същото време на другия край на площада дама литературно пресаташе посяга към плика, същото изречение. И писателят от съседната къща разкъсва плик „с цвят на черупка на яйце”, същото. И още една, и още един, и още една, дузина и нещо обитатели на площада са озадачени, подразнени, очаровани.

За всеки от тях писмото е начало на промяна на отношението към някого и на забързване в изживявянията. Закономерно парадоксални, защото героите са такива: „Случайността преминаваше всякакви граници”, обилно накиснати в сексуални сцени от всякакъв сорт...

Романът не е никаква реплика на текущата бестселърова мода от силно еротизирани четива. Шмит не се вписва в благовидното правило „в това нещо има пари”, той прави литература, дали тя се продава или не е друга приказка. Героят му писател работи поръчково върху енциклопедия на любовта, с което откровено хваща за ръка читателя.

И читателят преживява любовта във всевъзможните и нюанси на цялата пасмина около площад „Арецо” – от еврокомисаря до кварталната цветарка, гарнирано от крясъците на папагалите. Остроумно, задъхано, комично, трагично.

Ето и наброските на онзи. „Любов: 1. Проблем между хората, който някои приемат за решение. 2. Егоизъм, който намира временно равновесие с егоизма на другиго. 3. Изключителна способност да проявиш интерес към друг човек и да спреш да се интересуваш от себе си. 4. Тема на романи”.