page contents Книжен ъгъл: Луиз Даути: „Моята героиня осъзнава, че има права, включително и да спи с когото си иска“
Предоставено от Blogger.

Луиз Даути: „Моята героиня осъзнава, че има права, включително и да спи с когото си иска“

9.8.15

До какво може да доведе една „Афера с непознат“? Еротика, трилър и психологическа драма в романа на Луиз Даути

Английската писателка Луиз Даути е авторка на шест романа, но големият успех идва с „Афера с непознат“. Книгата се превръща в бестселър във Великобритания, след което е издадена в 24 държави. Съчетанието от еротика, трилър и психологическа драма, както и отличният стил на писане, печелят на авторката не само хиляди положителни читателски отзиви, но и високата оценка на критиката. Носителка на редица награди, Луиз Даути е и член на журито на престижните литературни конкурси Букър и Ориндж. Тя пише статии за „Гардиън“, „Индипендънт“, „Дейли Телеграф“.

До какво може да доведе една „Афера с непознат“? Ивон Кармайкъл е изградила с упорит труд живота, за който е мечтала: успешна кариера, красив дом, стабилен брак и две деца. Високоуважаван експерт по генетика, тя често изнася презентации пред комисии на Парламента. След едно такова заседание очарователен непознат я заговаря. Случайната среща води до нещо, което Ивон никога не е вярвала, че ще й се случи – бурна и страстна афера. И като на шега улегналата и разумна жена се впуска във вълнуваща, но доста странна връзка. С любовника й се виждат тайно, не казват имената си, не говорят за семействата си, не разкриват лични подробности. В началото Ивон вярва, че извънбрачната връзка няма да попречи на останалата част от живота й. Но ситуацията бързо излиза от контрол. Няколко месеца по-късно Ивон Кармайкъл се озовава в съда. На подсъдимата скамейка. По обвинение в убийство. Ето какво споделя Луиз Даути за „Афера с непознат“.

- Прологът е толкова въздействащ, особено когато адвокатът споменава Епъл Трий Ярд и Ивон разбира, че с нея е свършено. Първо тази сцена ли написахте?

- Да, идеята ми хрумна случайно една вечер и трескаво я нахвърлих, без все още да знам какво точно е преживяла Ивон. Но вече бях решила, че съдбоносните събития са се случили на Епъл Трий Ярд – реално съществуваща тъмна уличка в Уестминстърския дворец. Идеално място за скандал, не мислите ли?

- А как се подготвихте фактологически за написването на романа?
- Получих разрешение да присъствам на важно наказателно дело и да разговарям с прокурорите и съдията. За подробности от професията на Ивон се срещнах със специалисти по генетика и посетих лабораториите в Кеймбридж. Опитах се да прочета и няколко учебника, но почти нищо не разбрах.

- Много обичани класически романи са посветени на изневярата, като най-ярки примери са „Ана Каренина“ и „Мадам Бовари“. Какъв нов аспект добавя към темата извънбрачната връзка през XXI век във Великобритания, където разводът е нещо обичайно?

- Първо, моята героиня не е Ана Каренина или мадам Бовари; тя е смела и поема отговорност за действията си. Много държах Ивон да не е жертва и да не е склонна към саморазрушение – тя е много интелигентна и добре организирана жена, уважаван учен. Просто постъпва неразумно и всичко излиза от контрол, но тя самата взема решенията за собствения си живот. Тя е героиня от XXI век.

- Имате предвид, че днес нещата са коренно различни заради вече установеното равенство между половете?

- И да, и не. Социалният статус на жената се е променил драстично за един век, но все още има морални граници, които не е желателно тя да прекрачва. И по-точно, обществото не желае тя да ги прекрачва. Именно затова избрах Ивон и непознатият да са физически близки за пръв път до мемориалната плоча на суфражетката Емили Уайлдинг Дейвисън, жертвала живота си в името на каузата си. Ивон осъзнава, че разполага с тези права, включително и да спи с когото си иска, благодарение на жени като Емили.

- Феминистка ли сте?


- По-скоро ме вълнуват проявленията на моралната двузначност и нравственото лицемерие.

- Вашата героиня преживява криза на средната възраст и започва извънбрачна връзка. Вашата рецепта каква е?

- Аз си купих пиано и се научих да свиря.

Интервюто е осигурено от ИК Хермес.