page contents Книжен ъгъл: Винету бил любимец и на Хитлер
Предоставено от Blogger.

Винету бил любимец и на Хитлер

9.8.15

Петко Тодоров

Някой трябва да осветли вдъхновението Винету върху определен тип политици. Национална отговорност е това да е български специалист

„Личната библиотека на Хитлер” на Тимъти У. Райбек не е библиографско четиво, а духовна биография (изд. „Рива”). 16 000 книги е съвсем прилична колекция, а когато всяка от тях е с личния екслибрис на фюрера или с подписа му, е незаменим фронтови сувенир.

И американските войници ги разграбват през пролетта на 1945. Днес в Библиотеката на Конгреса на САЩ се пазят 1200 от тях, известни са още няколко по-дребни колекции в Америка и Европа.

„За този труд избрах оцелели книги от библиотеката на Хитлер, които са оказали емоционално или интелектуално въздействие върху него, ангажирали са мисълта му в часовете на усамотение и са спомагали за оформянето на думите и делата му пред обществеността”, обяснява Райбек.

Те са 10, първата е купена от ефрейтор Хитлер през 1915 на фронта в Северна Франция: „Известни културни забележителности на Берлин”. Мизерните войнишки джобни са за цигари, напитки, нещо вкусно, за жени, а нашият ги хвърля за четиво.

Райбек разлиства страниците със следи от окопна кал и разсъждава. Той се срещнал с оживелите от хитлеровото обкръжение, разпитвал, ровил се из публикации и архиви за да възпроизведе книжните преживелици на героя си.

Така до кончината му. Хитлер четял. Във всеки удобен момент, а когато влиза във властта – нощем. Понякога до зазоряване. И като не особено образован, той е с прекъснато средно – какво ли не, като се приспадне нацистката тема. И все пак, по достоверни свидетелства към половината от книгите му били на военни теми... 

Райбек проследява духовните му преобразования. Мрачна линия и печално, но важно свидетелство за човешката природа.

Алберт Шпеер свидетелства, че Хитлер посягал често към „Винету” на Карл Май, която „му дава смелост подобно на философските книги за други или на Библията за по-възрастните”. Даже поръчал специално полево издание за войниците на фронта. 

Някой трябва да осветли вдъхновението Винету върху определен тип политици. Национална отговорност е това да е български специалист.