page contents Книжен ъгъл: Girl Online - романът на световноизвестната влогърка Zoella вече у нас
Предоставено от Blogger.

Girl Online - романът на световноизвестната влогърка Zoella вече у нас

26.10.15

Влогърството набира голяма популярност не само по света, но и у нас, а издаването на книги, написани от известни влогъри, се превръща в световна тенденция в книгоиздаването.

"Кръгозор" издава първата книга на чуждестранен влогър. „Girl Online и рокбожественярското момче от Бруклин” е дебютният роман на YouTube сензацията Зоуи Съг, или както всички я познават - Zoella. Тя става световноизвестна с видеоклипове си, в които дава съвети за мода и красота. В момента YouTube каналът й има над 9 милиона последователи, а в Twitter я следят над 3 милиона човека.

С първата си книга Зоуи Съг постига огромен успех. След като излиза в края на миналата година, „Girl Online” се изстрелва на 1-во място в  Amazon само за една нощ и се превръща в най-продавания дебютен роман на всички времена, като в Англия за първата седмица продажбите му надминават тези на „Петдесет нюанса сиво”, „Шифърът на Леонардо” и „Хари Потър”. До момента правата на книгата са продадени в над 40 държави.

Романът е за 16-годишната Пени Потър, която създава блога си „Girl Online”. В него тя анонимно споделя всичко, за което момичетата се тревожат. Когато родителите й заминават за няколко дена за Ню Йорк, тя тръгва с тях с нежелание, без да подозира, че там ще срещне Ноа – рокбожественярското момче от Бруклин...

Написана с чувство за хумор, книгата засяга характерните теми за тийнейджърския живот като отношенията в училище и със семейството, за приятелството и любовта, за споделянето в интернет. Успява по ненатрапчив начин да отправи важно послание към подрастващите – да имат куража да бъдат себе си не само във виртуалния, но и в реалния свят. Героинята в романа преживява паникатаки – проблем, който е масово срещан в последно време при младите хора. Самата Зоела също страда от пристъпи на тревожност, с които се опитва да се справи.

Коя е Zoella и защо момичета от цял свят искат да приличат на нея
Красива и лъчезарна, 25-годишнатa британска влогърка Зоуи Съг може и да изглежда като сладка принцеса на „Дисни”, но определено знае как се постига голям успех! След като през 2009 г. започва да пише блога си,  тя успява да превърне хобито си в процъфтяваща кариера.

През 2011 г. и 2012 г. печели наградите на „Cosmopolitan”, съответно за най-добър блог за красота и за най-добър влогър за красота. Печели престижната награда на BBC Radio 1 - Teen Awards, за най-добър влогър две поредни години - през 2013 г. и 2014 г. Образът й е на корицата на няколко английски списания, сред които „Seventeen” и „Company Magazine”; представена е във „Vogue”, „Glamour”, „Cosmopolitan” и др.

Отскоро Зоуи Съг може да се похвали със свой восъчен двойник в музея „Мадам Тюсо” в Лондон. Фигурата ще бъде изложена наред с тези на Брат Пит, Анджелина Джоли, Кейт Уинслет и др.

Въпреки многобройните си ангажименти Зоуи успява да отделя време за едно от любимите си занимания, а именно четенето: „Откакто се научих да чета, винаги носът ми е забит в някоя книга. Когато бях на 14 години, си наумих, че един ден ще напиша своя собствена книга, която ще се хареса на хората и която те ще четат с удоволствие.“ Днес с романа „Girl Online” тя сбъдва това желание.

Зоуи Съг лично избра снимка за българското издание на „Girl Online”, а певицата Сантра, известни български влогъри и верни фенове се включиха във видеопредставяне на романа

Един от най-нетърпеливите читатели да види българското издание на „Girl Online и рокбожественярското момче от Бруклин” е Михаела Попазова. Нейната фотография бе избрана лично от Зоуи Съг за победител в конкурса „Снимай лятото” (20.09.15 г. до 05.10.15 г.) и снимката намери място на корицата на книгата. Следва откъс в превод на Илияна Бенова-Бени