page contents Книжен ъгъл: Webcafe.bg за Книжен Ъгъл: Книжарниците - изгубени и намерени в бизнеса
Предоставено от Blogger.

Webcafe.bg за Книжен Ъгъл: Книжарниците - изгубени и намерени в бизнеса

4.10.15

Младата писателка Ема Иванова започва от нас репортажа си за книжарниците в София
В една от добре уредените малки книжарници в центъра на София влиза 15-16 годишно момиче. Застава в средата, оглежда наоколо рафтовете, пълни с книги, и доста стреснато възкликва:
- О, ама това не било книжарница!
Няма как да разберете играта на думи, ако не живеете в България, където, по стечение на известни обстоятелства, за които ще стане въпрос малко по-надолу, под "книжарница" се разбират две абсолютно различни места: магазин за продажба на канцеларски материали: химикалки, кламери, тетрадки и всякакви други пособия (без книги) и... място, където да закупите книга.
Разбира се, описаното момиче не е от най-четящите и за него да попадне сред толкова много книжни тела, когато иска да си купи някой предмет, а може би просто бележник или подвързия - е абсолютен шок.
За жалост, този случай е напълно реален, а действието се развива в "Книжен ъгъл" на ул. "Оборище" в София - една от книжарниците, избрани в челната петица за любимите места за купуване на книги на софиянци в конкурса на издателство "Кръгозор" миналата година.

За да разберем истинското състояние на книжния пазар у нас в момента обаче, трябва да се абстрахираме от гореописаното деление на "книжарниците" в страната, което е следствие от факта, че от продажбата на кламери и ученически чанти се печели в пъти повече, отколкото от книги (което е и причината толкова много българи да се заемат с този бизнес, който няма нищо общо с книжарското дело).
"Изобщо се чудя как места, в които няма никакви книги, могат да носят табела "книжарница"
- коментира Мая Чанкова - управител на "Книжен ъгъл". "Това е все едно "дрогерия" да се самонарече "аптека".
Затова и делението на книжарниците в България не се случва по този паралел, каквото и да пише на табелите.
Реално пазарът в момента грубо се дели по-скоро на "малки" и "големи" книжарници, които разчитат на напълно различен бизнес-модел един от друг.
"На този малък и променящ се пазар, във време, в което електронната търговия на книги процъфтява и се появяват все повече големи книжарници, за малките търговци става все по-трудно да оцеляват", разказва Мая, чиято малка книжарница е вече 10 години на пазара и е сред малкото изключения.
"Докато големите търговци залагат много повече на броя случайни клиенти, малката книжарница е на абсолютно различен принцип - разчитаме на личния контакт и на познати клиенти, обикновено от района. Ние нямаме възможност да поддържаме складова база със заглавия, както правят големите търговци, затова и често работим по поръчка на клиента".

Продължението - в webcafe.bg