page contents Книжен ъгъл: Себастиан Бергман и „Жените, които го познаваха”
Предоставено от Blogger.

Себастиан Бергман и „Жените, които го познаваха”

14.12.15

Нова среща с шведския литературен феномен Юрт&Русенфелт

Себастиан Бергман. Брилянтен психолог, топ експерт по серийни убийци.
Tози път опонентът му е равностоен…

Себастиан Бергман се опитва всячески да въдвори ред в хаотичния си живот. Уморен от многогодишните усилия да намери дъщеря си, той най-после е открил самоличността й – тя се оказва колега от полицията. И въпреки че копнее да й се разкрие, той разбира, че това може да усложни живота й – все пак тя вече има друг баща, когото обича.

Междувременно, в разгара на необичайно горещото лято в Стокхолм е убита жена. Тя е третата жертва поред. Притеснителното е, че интервалът между престъпленията се скъсява, а разследващите са в задънена улица.


Убийствата носят почерка на печално известния сериен убиец Едвард Хинде – манипулативен, жесток и високоинтелигентен. Ала Хинде е под строг режим в затвора от доста години.
Торкел Хьоглунд и колегите му от Националния отдел за разследвания на убийства – Урсула, Ваня и Били, нямат друг избор освен да върнат в екипа този, който някога е вкарал Хинде зад решетките – Себастиан Бергман.

Повечето от екипа са убедени, че арогантният единак ще донесе повече проблеми отколкото ползи. Но случаят се оказва истински кошмар и за самия Бергман. Защото името на четвъртата жертва ще се окаже познато…

„Жените, които го познаваха” е вторият роман с участието на психолога Себастиан Бергман след „Човекът, който не беше убиец”. Умелото писане, многопластовите герои и интригуващият изпълнен с напрежение сюжет поставят книгата сред най-доброто, което шведската криминална литература може да предложи.

Необичайно динамична, богата на плътни колоритни образи и със силни социални послания, поредицата на Юрт и Русенфелт разчупва клишетата в жанра, постига внушителен международен успех и е преведена на двайсет езика. А главният герой – един от най-оригиналните образи в скандинавската литература, бързо се превърна в любимец на читателите по света.

Юрт и Русенфелт са сценаристи на минисериала „Себастиан Бергман” по първите две книги от поредицата, както и на популярния сериал „Мостът”.

„Жените, които го познаваха” е третата книга от новата серия на издателство ЕРА „Северно сияние”. Поредицата ще запознае читателите с най-ярките представители на съвременната скандинавска литература, която през последното десетилетие превзе световната литературна сцена.

За авторите

Микаел Юрт винаги е обичал книгите и филмите. Днес той е един от най-талантливите скандинавски сценаристи и продуценти, един от основателите на успешната продуцентска компания Tre Vänner. Юрт обича да експериментира и е пробвал перото си във всякакви жанрове: от комедия и драма до хорър и трилър.

Ханс Русенфелт е работил като дресьор на тюлени, по-специално морски лъвове, шофьор, учител и актьор. През 1992 г. започва да пише за телевизията. Сценарист е на 20 сериала и е работил като радио и телевизионен водещ. Обожава да пише, да играе на видеоигри и да прекарва достатъчно време със съпругата и трите си деца.