page contents Книжен ъгъл: Ераст Фандорин остарява, но не се предава
Предоставено от Blogger.

Ераст Фандорин остарява, но не се предава

15.12.15

Джентълменът-детектив  се завръща в новата книга на Борис Акунин „Планета Вода”

Любимецът на читателите Ераст Фандорин продължава своята самотна битка със злото. Сборникът „Планета Вода” събира в себе си три невероятни разследвания на джентълмена-детектив, които са тема на трите повести, класифицирани от автора като „технократска“, „носталгична“ и „идиотска“.

Двайсети век, донесъл безброй страдания на човечеството, започва с надежди за един по-добър свят. Ераст Петрович се скита по света в търсене на спокойствие и душевна хармония, но се натъква на озадачаващи събития и заплетени престъпления, които постоянно го връщат към стария му занаят въпреки неговата воля.

Съдбата го прави участник в потресаващи събития на загадъчен остров сред Атлантическия океан, където се натъква не само на садистичен престъпник, но и на неща, които човешкият разум отказва да приеме за възможни.

Жестоко престъпление в затънтената руска провинция кара Ераст Петрович да напусне сладкия живот в Париж, за да намери убиеца на една жена, която някога е обичал.

И накрая... разследването на влаков обир в Полша изправя на пътя на Фандорин личности, на които предстои да решават съдбата на Русия, Европа и света; хора, над които историята все още не е издала окончателната си присъда – кукловодите на предстоящата огромна човешка трагедия.

За автора:

Борис Акунин е творческият псевдоним на Григорий Чхартишвили, филолог, литературен критик, преводач и журналист, японист с международна известност. Работил като заместник главен редактор на списание "Иностранния литература”, главен редактор на двайсеттомната "Антология на японската литература”, председател на мегапроекта "Пушкинска библиотека”, през 1998 година Акунин започва реализацията на своя литературен проект под общия надслов “Приключенията на Ераст Фандорин”, чиято цел е във всяко заглавие да бъде представена една от разновидностите на класическия криминален роман.

За кратко време поредицата прави Акунин един от най-четените автори в Русия, придобил едва ли не легендарна популярност, негови произведения се екранизират (”Азазел”, "Статски съветник”, "Турски гамбит”). Неговите блестящи исторически мистериии от поредиците "Приключенията на Ераст Фандорин”, "Приключенията на сестра Пелагия” и "Приключенията на магистъра” възвръщат доброто име на популярната литература. През 2000 г. Акунин е обявен за Писател на годината в Русия, номиниран за наградата "Смирноф-Букър”. Романите на Акунин се превеждат и издават във Великобритания, Италия, Франция, Япония, Германия и други страни