page contents Книжен ъгъл: Али Бенджамин знае „Нещо по въпроса за медузите“. И не само
Предоставено от Blogger.

Али Бенджамин знае „Нещо по въпроса за медузите“. И не само

4.1.16

 Дванайсетгодишната Сузи е убедена, че единствено тя има обяснение за нелепата смърт на съученичката си Франи. Смазана от загубата на най-добра си приятелка и измъчвана от разрива между тях, тя се оттегля в мълчаливия свят на въображението си.

За да докаже, че Франи се е удавила защото е била опарена от медуза, Сузи решава да отиде сама на другия край на Земята. Докато подготвя тайното си пътешествие, тя ще научи поразителни неща за Вселената и... ще открие неочаквано любовта и надеждата съвсем близо до себе си.  

„Нещо по въпроса за медузите“ (Книгопис) излиза в САЩ през септември 2015 г. и само месец по-късно влиза в топ 10 на класацията за детски романи на в. „Ню Йорк Таймс“ и сп. „Тайм“.
Книгата е сред номинираните детски заглавия за Националната литературна награда на САЩ за 2015 г., както и за годишната награда на портала Goodreads. Списание „Буклист“ нарежда „Нещо по въпроса за медузите“ сред 10-те най-добри дебютни романа през годината. 

Медийният отзвук за романа включва положителни рецензии в най-авторитетните литературни издания. „Пъблишърс Уикли“ го определя като „блестящ пример за падовете и възходите на детството, но е и свидетелство за величието на необятната природа“, а „Ню Йорк Таймс Бук Ревю“ пише: „Децата не само ще научат много от тази книга. Тя дълбоко ще ги развълнува“.

Алисън Бенджамин е отрасла в покрайнините на Ню Йорк в порутена стара къща, която съседите мислели за обитавана от духове. Като дете прекарва часове наред в ловене на буболечки и жаби. „Нещо по въпроса за медузите“ е плод на нейната възхита от природата. Преди да напише първата си самостоятелна книга, тя е съавтор на мемоарната книга на ХИВ-позитивната Пейдж Раул, както и на бестселъра „Вратарят“ на американския професионален футболист Тим Хауърд. Али Бенджамин е член на Дружеството на писателите, занимаващи се с наука. Сътрудничи на различни научнопопулярни издания и сайтове, сред който „Бостън Глоуб Магазин“.
Авторката сама определя творчеството си така: Пиша за астрофизици и спортисти, за изследователи на Космоса и на Арктика, за геолози и психолози. Пиша и за страхотни деца. Най-много от всичко обичам да разкажа хубава история. Светът около нас е сложен и неразбираем, но е изпълнен с очарование и чудеса.