page contents Книжен ъгъл: Писмо от „Колибри”: Очаква ни вдъхновяваща, незабравима литературна година
Предоставено от Blogger.

Писмо от „Колибри”: Очаква ни вдъхновяваща, незабравима литературна година

4.1.16

Отшумя една благодатна литературна година, увенчана със серия от вълнуващи събития по случай 25-ия юбилей на издателство „Колибри”. Затова пък през 2016-а ще четем изключително разнообразни заглавия, подписани от автори от всички краища на света.

Сред големите акценти на новия литературен сезон несъмнено се нарежда третият роман на Робърт Галбрейт – „Career of Evil”, който вече се сдоби с ласкави рецензии от страна на най-авторитетните международни издания.

Почитателите на Томас Пинчън, най-мистериозния съвременен американски автор, могат да спят спокойно – последният му роман, „The Bleeding Edge” (2013), ще има българско издание! Известни с богатството на стилистични похвати и културни препратки, произведенията на Пинчън го открояват като една от иконите на постмодерната литература.

Още през първото тримесечие на 2016-а ще издадем и шедьовъра на австралиеца Ричард ФланаганТесният път към далечния север”, с който той спечели една от най-престижните литературни награди в света - „Ман Букър“. Заглавието е заимствано от прочутия с метафоричните си духовни обобщения пътепис на японския класик Мацуо Башо.

Няма да разочароваме и верните почитатели на Джонатан Франзен, автора на „Свобода и „Поправките”. Излиза българското издание на „Purity”, проницателна черна комедия, която се нареди сред най-очакваните американски романи на 2015-а.

Забележителната поредица „Съвременна европейска проза” ще приобщи заглавия като „Тирза” на нашумелия холандски писател Арнон Грюнберг (романът вече е екранизиран), яркия пародиен разказ „Лагерът на леките жени” на Антон Балаж, „Кралството” на популярния френски романист и сценарист Еманюел Карер, модерния шедьовър „Моята блестяща приятелка” на Елена Феранте, една от най-добрите италиански писателки през последните години (българската публика посрещна топло романа й Дни на самота”).

Ще зарадваме и почитателите на модерната класика – предстои да излязат „Бостънци” на Хенри Джеймс, брилянтна сатира на движението за правата на жените в Америка, сборникът „Дъблинчани” на Джеймс Джойс (много от героите в „Дъблинчани“ се появяват и в емблематичния роман на Джойс – „Одисей“) и „Нощ и ден”, един от по-ранните романи на Вирджиния Улф. През 2016-а ще дискутираме и новите книги на Давид Фоенкинос, Амели Нотомб, Паоло Джордано и Пол Остър.

Очаквайте „Зелената къща”, втория роман на Нобеловия лауреат за литература Марио Варгас Льоса, не пропускайте и „Лупита обичаше да глади” на изкусната мексиканска разказвачка Лаура Ескивел!

Третата книга на Юнас Юнасон, чийто колоритен протагонист вече предизвика фурор, се очаква с нетърпение и в България.

И това са само част от изненадите. Желаем ви една още по-вдъхновяваща, незабравима литературна година!