page contents Книжен ъгъл: „Загадката на катакомбите“ - защо Том Егеланд пише трилъри за млади читатели
Предоставено от Blogger.

„Загадката на катакомбите“ - защо Том Егеланд пише трилъри за млади читатели

10.1.16

Смело момче, тайнствена древна гробница, опасно пътуване в археологията, мистиката и окултизма

Световна тенденция - големи, международно признати автори пишат и книги за новото поколение читатели, в същия жанр, в който са се наложили. Подобно нещо направи и Джон Гришам, създавайки образа на Теодор Буун, момчето адвокат.

Том Егеланд пък създаде образа на 14-годишния Роберт, който понякога се справя с разрешаването на исторически загадки по-добре и от майка си, която е известен археолог. Роберт е вече герой на 3 романа, а първият от тях - „Загадката на катакомбите“, който сега излиза на български, спечели норвежката награда за най-добър роман за млади читатели - „АРК“.
Смело момче, тайнствена древна гробница, опасно пътуване в археологията, мистиката и окултизма са в центъра на новия роман „Загадката на катакомбите“ (изд. „Персей“) на Том Егеланд, в момента един от най-популярните скандинавски писатели в света.
Милиони читатели очакват с нетърпение всяка негова нова книга, но Егеланд сега предлага нещо по-различно - универсален трилър с исторически загадки, който може да бъде прочетен с еднакво удоволствие и от тийнейджърите, и от техните родители.

Докато астрономи следят пътя на комета, която катастрофално ще се сблъска със Земята, 14-годишният Роберт присъства заедно с майка си, водещ археолог, на сензационно откритие в Боргунд, Норвегия - гробницата на викингски вожд. Сред откритията там е необичаен триъгълен накит.

На подобен накит Роберт се натъква дълбоко под улиците на Рим, в мрачни антични катакомби. Той открива загадъчни символи, издълбани върху стените преди векове. И тъй като възрастните (майка му и италианските й колеги) не споделят толкова ентусиазма му, момчето влиза самò дълбоко в новооткритите римски катакомби. Но се загубва и се опитва да намери изход - нагоре и навън. Ала всички коридори си приличат, заринати с черепи и тайнствени символи. Неочаквано Роберт забелязва пресни следи от стъпки. Но те не са неговите. Оказва се, че е странен монах, който също дири нещо там и изглежда опасен...

Роберт трябва да намери сили да се изправи пред загадките на миналото. А фанатизиран монашески орден преследва него и майка му дори и в Норвегия, където древната дървена църква в Боргунд е скрила мистериозни тайни...

Освен че „Загадката на катакомбите“ е книга за историята и археологията, тя е и проникновение за най-големите загадки на живота и смъртта. Том Егеланд изпъстря книгата си с любопитни исторически факти, митологични сюжети и загадки.

Прочутият норвежки писател е преведен досега на 23 езика и си е спечелил милиони почитатели по света. Първият му голям хит е романът „Краят на кръга” (2001), който има вече ново издание на български.

В публикувания две години по-късно бестселър на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“ (2003) читателите откриват смайващи прилики както в сюжета, така и в главните герои: в дъното на всичко е тезата, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство; албинос е сред главните герои и в двата романа; и в двете книги главната героиня се оказва едновременно последният жив потомък на Христос и Мария Магдалена, и дъщерята/внучката на последния велик магистър на таен орден. Не закъсняват и обвиненията към Дан Браун в плагиатство, раздухани от световните медии.

Самият Том Егеланд не предприема съдебни действия, а насочва вниманието си към писането на следващите си книги, разбулващи нови исторически и библейски загадки.

На български са издадени романите на Том Егеланд „Тринадесетият апостол“, „Заветът на Нострадамус“, „Евангелието на Луцифер“, „Пазителите на завета“, „Краят на кръга“, „Нощта на вълците“ и „Лъжите на бащите“. Зад всяка негова книга има големи проучвания на архиви и исторически източници. В 5 от книгите му главен герой е археологът Бьорн Белтьо.

Наскоро Холивуд купи правата за филмиране на поредицата. Очаква се да бъде високобюджетна продукция с голям размах. Първият филм ще бъде по романа "Евангелието на Луцифер".