page contents Книжен ъгъл: „Приятели до смърт“ - ново заплетено криминале от Неле Нойхаус
Предоставено от Blogger.

„Приятели до смърт“ - ново заплетено криминале от Неле Нойхаус

12.1.16

„Ентусиаст“  представя втория случай на литературния тандем криминалисти Оливър фон Боденщайн – Пиа Кирххоф

„Автор, който още при първата си книга може да бъде сравнен с Гришам – това може да бъде само добър автор или авторка като Неле Нойхаус.“ Това са заглавията на немските литературни критици след като вестник „Ню Йорк Таймс“ определя първия случай на криминалистите Боденщайн – Кирххоф като „разтърсващо криминале“, сравнимо с творбите на Джон Гришам, а „Зюддойче Цайтунг“ предупреждава почитателите на криминалния жанр, че „съществува опасност от пристрастяване“.


Вторият случай на дуото следователи е заплетена криминална история с неочаквани обрати, която поддържа напрежението до последната страница. „Приятели до смърт“ е вълнуващ и напрегнат трилър, който достойно може да се конкурира с първия роман от криминалната поредица, която носи световна слава на автора си. Книгите се разпространяват в над 25 страни, сред които Италия, Франция, Испания, Холандия, Южна Корея, Русия, Бразилия и САЩ, а в цял свят са продадени повече от 6 милиона копия от поредицата. Романът е една от шестте криминални истории от поредицата, заснети във филми за ZDF с участието на Фелиситас Уол и Тим Бергман в главните роли.

Комисарите Оливър фон Боденщайн и Пиа Кирххоф трябва да разследват ново ужасяващо престъпление – в зоологическата градина в Кронберг е намерена човешка ръка, а малко по-късно и крак на същия човек. Разследването бързо установява, че те са на учителя Ханс-Улрих Паули – страстен екоактивист, който има много съмишленици, но и много врагове. Убитият учител е любимец на своите ученици и трън в очите на корумпирания местен политически и стопански елит, за чиито нечисти сделки е неприятна пречка. Мотивите на всеки заподозрян са свързани с изграждането на новата магистрала В8, което би донесло финансови облаги на местните олигарси, но и непоправими щети за околната среда, биоразнообразието и здравето на местните хора.

Разследването отвежда Пиа и Оливър до сложна мрежа от взаимоотношения и лични амбиции и комисарите се озоват в блато от интриги и корупция, които усложняват откриването на извършителя. Заподозрените са много и всеки крие една или друга тайна. Кой е убиецът на Паули – бившата му съпруга, която от години го съди; приятелите от миналото, чиито бизнес интереси учителят застрашава или недоволни негови ученици?

Историята разкрива и някои детайли от личния живот на разследващите детективи. Неочаквано Пиа Кирххоф се влюбва в един от заподозрените. В същото време смелата комисарка трябва да се изправи срещу най-големия си кошмар от миналото – някой се промъква незабелязано в дома й, за да остави букет червени рози до леглото й. Старите страхове излизат наяве, ужасните спомени изплуват отново. Междувременно Оливър фон Боденщайн също е на кръстопът в личния си живот – съпругата му е непрекъснато недоволна и се чувства истински пренебрегната заради работата му. Настъпил ли е моментът за раздяла?