page contents Книжен ъгъл: Скандинавски прилив готви "Емас" през 2016 г.
Предоставено от Blogger.

Скандинавски прилив готви "Емас" през 2016 г.

12.1.16

Йоана Ванчева
Емас

Новата 2016-а неумолимо започна, все още се отърсваме носталгично от мързела на празниците и усещаме, че е време да споделим с вас какво да очаквате от издателство “Емас” в следващите дванадесет месеца. С едно уточнение – това не е всичко! Ако в последващия списък не откриете някое дългоочаквано заглавие, не се гневете/натъжавайте, със сигурност годината ще крие неочаквани обрати ;)

Ще зарадваме феновете на Ю Несбьо с “Човекът прилеп”, първата му книга за саморазрушителния инспектор Хари Хуле, наградена с престижния “Стъклен ключ”. Около Несбьо има куп страхотни новини – всички тръпнем в очакване за новости около екранизацията на “Снежния човек”, в който ще видим възхитителния Майкъл Фасбендер в ролята на Хари. А за наша огромна изненада, Ю в момента работи по случай #11!

За малките читатели на Несбьо сме подготвили и четвъртата книга от серията за абсурдно ексцентричния доктор Проктор и ефективните му помощници Лисе и Бюле. Този път, в “Доктор Проктор и големият обир”, ще се наложи да спасяват златния резерв на Кралство Норвегия от един руски милиардер…

Скандинавската крими вълна продължава с поредния случай на инспектор Стубьо и полицейския психолог Ингер Юхане Вик от перото на норвежката Ане Холт, а преди това ще четем втора книга от поредицата за инспектор Барбароти от шведския криминален автор Хокан Несер.

Популярната ни поредица “Известните жени в историята” ще се увеличи с поне три биографични романа за жени, променили облика на света:

За Саломе – нейната драматична история за страстна любов, прескочила всички морални граници, е привличала творческото въображение на художници, музиканти, писатели, сред които Оскар Уайлд и Рихард Щраус.

За Катерина Сфорца, огнената графиня, наречена Тигърът на Форли и Дъщеря на Печала, ожесточено отбранявала крепостта си срещу Чезаре Борджия, но в крайна сметка изгубила всичко.

За Мандухай – потомка на Чингис хан, хатун на династията Северен Юан, обединила войнствените монголски племена.

Ето, че след много задълбочена работа с консултанти, след обстойни справки и редакции, най-сетне ще излезе и епичният труд “История на проституцията” от норвежеца Нилс Юхан Рингдал.

Започвайки още от библейски времена, Юхан Рингдал проследява какво е било мястото на най-древната професия в различните периоди и общества, като старателно обхваща огромен обем информация през призмата на множество култури. Текстът е съпътстван от внушителен илюстративен материал – гравюри, класически произведения на изкуството, фотографии… Определено книга-събитие!

След успеха на “Наръчник на оптимиста”, неизбежно беше да продължим с превеждането на симпатичния Матю Куик. Умението му да разказва затрогващи, весело-горчиви истории за “странните” хора, за които няма място в традиционното общество, отново се разгръща с пълна сила в “The Good Luck of Right Now”. Очаква ни среща с палитра от особняци, които ще ни натъжат, но и ще стоплят сърцето ни.

А какво само сме подготвили на young adult феновете!


“Angelfall” от Сюзан Ий е тотален, размазващ хит, изпълнен с действие и, колкото и клиширано да звучи, няма да ви остави да се отделите, докато не стигнете и последната страница! Вече е изпробвано с не особено ентусиазирани читатели на тийн-книги в екипа ни ;) Не знаем какви магии е забърквала авторката, но тази книга захапва и не пуска. Съвсем скоро ще поемете заедно с целенасочената Пенрин из обгорената пустиня на бившия Сан Франциско в търсене на малката ѝ сестричка…

Тази книга, о, тази книга! “Кралят демон” е висш пилотаж във фентъзи жанра. Авторката възхитително умело изгражда достоверен свят, чиято стабилност разчита на несигурния мир между “обикновените” хора, магьосническите родове и планинските кланове. В центъра на историята стоят няколко момчета и момичета, които ще изиграят ключова роля в бъдещето на Седемте кралства. Горещо препоръчваме!


Харесахте ли “Ясновидците” от Либа Брей? Ако сте я прочели, сме убедени, че вече изгаряте от желание да попаднете отново в бляскавата атмосфера на джазовия Ню Йорк и да разберете какво очаква героите занапред. Е, до края на 2016-а ще можете да се завърнете в Голямата ябълка с втората част от серията – “Lair of Dreams”! С какви ужаси ще се сблъскат Ясновидците този път? Каква ще е тяхната роля в задаващите се бурни времена? Какво всъщност е проектът “Бъфало”? Скоро, скоро… ;)

Докато съставяхме програмата ни за 2016-а, си дадохме сметка, че ни предстои една много красива, много цветна, много детска година. Очакват ви един куп прекрасни илюстрирани книжки с разкошно оформление!

“Червената ябълка”, написана и нарисувана от Феридун Орал, спечели сърцата ни и съвсем очаквано решихме да ви представим още няколко от разкошните му творби:


“Кукумявчето с червени крила”

“Оризовата каша и малкият змей”

“Един дъждовен ден”

“Духът от къпинения храст и жълтата човка”

“Виждали ли сте петнистото ми мишле?”


Освен тези прекрасности, малките ще могат да послушат великолепната композиция на Джордж Гершуин “Един американец в Париж”, отново съчетана с акварелните илюстрации на Дорис Айзенбургер. Нейните “Лебедово езеро”, “Вълшебната флейта”, “Годишните времена”, “Сън в лятна нощ”, “Карнавалът на животните” вече са ви добре известни.

Задава се и един свеж полъх от Словения – книжка с илюстрации, но без текст! На страниците художничката Мая Кастелич рисува история с много възможни интерпретации, а детето трябва да я конструира и “разчете” само, както то си я представя. Изглежда ще я наречем “Ханко и тайнствените писма” :)

В поредицата “Европейски разказвачи” за момента са планирани две заглавия. Първото, “…и белите сенки в гората” на любимата ни шведска класичка Мария Грипе, е продължение на “Сянката над каменната пейка”, която издадохме през 2015-а. Второто се казва “Чик”, с автор
Волфганг Херндорф. Това е една наистина специална книга за две 14-годишни момчета, една “Лада” и едно пътуване наглед без ясна цел. “Чик” е носител на Наградата за детско-юношеска литература на Германия, възхвалявана от критиката и най-важното, обожавана от читателите, за което говорят и продадените екземпляри – над 1 милион само в Германия.

А помните ли “Майки и синове” на канадската психоложка Вероник Моралди? В момента се работи по необходимата половина на цялото – “Майки и дъщери”.