page contents Книжен ъгъл: Мич Рап - „Роден да оцелява” и след смъртта на автора си
Предоставено от Blogger.

Мич Рап - „Роден да оцелява” и след смъртта на автора си

15.1.16

„Ера“ представя посмъртния роман на Винс Флин, завършен от Кайл Милс

Джоузеф Рикман, бившето златно момче на ЦРУ, изнася огромно количество секретни компрометиращи данни като част от изкусен план за предателство на страната си. По петите му е изпратено най-опасното оръжие, с което разузнаването разполага – топ агентът Мич Рап.

Рап бързо ликвидира предателя, ала кошмарите на ЦРУ тепърва започват. Рикман се оказва смъртоносна заплаха дори и от гроба, след като в различни точки на земното кълбо започва да изтича информация от откраднатите документи.

Тайните служби на враждуващи държави се впускат в надпревара с всички непозволени средства да се доберат до съучастниците на Рикман и поверителните данни, които те разкриват пред очите на целия свят.

За да стигне пръв, Мич Рап ще се бори да надбяга, надхитри и елиминира най-смъртоносните си врагове. А всички от света на сенчестите служби знаят, че той е способен да осуети всеки опит за посегателство върху живота му. Защото Рап е роден да оцелява…

Никой друг писател не познава света на разузнаването по-добре от Винс Флин. Определян безспорно като майстора на динамичния политически трилър, той винаги безмилостно точно улавя пулса на времето и умело използва информация от източниците си в разузнаването в своите книги. Авторът е известен с това, че винаги обвързва сюжетите на романите си с актуалната политическа ситуация. А заради съдържащата се класифицирана информация в един от трилърите му, книгите му са наблюдавани под лупа от високопоставени държавни служители.

Създаденият от Флин герой Мич Рап е събирателен образ на „лошото момче”, бунтаря, от когото политиците имат нужда и чийто живот често излагат на риск. Известната филмова компания CBS е в процес на заснемане на екшън поредица с главен герой Рап.

След ненавременната смърт на Флин Кайл Милс получава единодушна подкрепа от семейството, издателите и феновете на Винс да добави окончателните щрихи на почти завършения му последен роман.

За авторите

Винс Флин (1966 - 2013) е завършил университета „Св. Томас” в Минесота. Неговият успех като писател не идва лесно. Първоначално той работи като счетоводител и маркетингов специалист. Впоследствие решава да кандидатства за морски пехотинец, но е отхвърлен заради строгите медицински изисквания. В този момент Флин започва да пише книга – доста странно решение за човек с дислексия, който има сериозни проблеми с писането и четенето.

В разгара на предизборната кампания за президентския пост в САЩ младият автор безуспешно обикаля издателствата, за да предложи ръкописа на своя дебютен трилър „Крайни мерки”. Редакторите умело се измъкват с извиненията „много е остър, много е краен, руши престижа на институциите, в които всеки американец твърдо вярва”. След 60 отказа авторитетното издателство „Покет Букс” купува правата за публикуване, организира мощна рекламна кампания и тиражът достига 700 хиляди екземпляра.

Седмица след излизането си „Крайни мерки” попада на трета позиция в класацията за най-продавани книги. Такава е звездната участ и на последвалите политически трилъри от Винс Флин. Неговите книги се четат от действащи и бивши президенти, чуждестранни държавни ръководители, служители на специалните служби по цял свят, а високопоставен служител на ЦРУ нарежда на своите подчинени: „Искам да прочетете книгите на Флин и да започнете да мислите как може по-ефективно да водим войната с терора.”

Винс е един от сценаристите на хитовия сериал „24”. Кралят на големите политически интриги е познат на българските читатели с романите „Крайни мерки”, „Власт”, „Мръсни афери”, „Лиценз за убиване”, „Измяната”, „Врагът сред нас”, „В случай на опасност”, „В името на честта”, „Всичко е лично”, „Списъкът на обречените” и „Комбинаторът”.

Кайл Милс (1966) е известен автор на трилъри с главен герой агента от ФБР Марк Биймън, влизали в класациите за бестселъри. Съавтор е на няколко книги на Робърт Лъдлъм.