page contents Книжен ъгъл: „Мая от ъгъла” или как ни откри „Зебра”
Предоставено от Blogger.

„Мая от ъгъла” или как ни откри „Зебра”

17.2.16

Благодарности на авторката  Катя Атанасова - нашата съседка на „Оборище”, писателка и журналистка

Да, няма грешка. Мая Чанкова е собственичка на малката квартална книжарница с толкова добре прилягащото й име – „Книжен ъгъл”. Когато минеш покрай нея – винаги има хора, Мая все е усмихната, а мога да потвърдя, че дори и книгата, която търсите да я няма в момента – тя ще ви бъде намерена и доставена.
Мая Чанкова завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”,” преди доста време”, както сама казва... Преди да отвори „Книжен ъгъл” Мая Чанкова работи пет години в книжарници, а преди това в няколко издателства – „Критика и хуманизъм”, „Водолей”, „Абагар”. Занимава се с реклама, разпространение и какво ли още не. В същото време води и колонки за новите книги в сп. „Жената днес” и във в.”Труд”.
Начинанието „Книжен ъгъл” започва ето как:
„Като всички хубави неща – със стечение на благоприятни случайности. Работех от пет години в книжарници „Труд”, които бяха едни от най-големите по това време. Мечтаех си в неопределено време и място да имам своя книжарница, в която да прилагам наученото и да не повтарям чужди грешки. В началото на 2005 г. година трябваше да изляза в отпуск, защото се бяха натрупали много неизползвани почивни дни от предишни години и по този начин ми се отвори „прозорец” да си събера мислите и да погледна малко отстрани на въпроса „какво правим?”. В същата седмица се появи възможност за скромно начално финансиране на нашите идеи и Гриша откри странно, малко и очарователно помещение, което се предлагаше за приемлив наем на улица „Оборище”. Последваха серия бързи приятелски услуги: за измисляне на името, за проект и реализация на рафтовете, за рекламни материали и за зареждане с книги, един подарен компютър. Докато се усетим, на 24 април вече посрещахме първите клиенти. Изглежда бързо и лесно, но всъщност ми се струва, че стана в резултат на дълго акумулиране на идеи, опит и много контакти с хора от бранша”.

Виж целия текст на zebra.bg